РЕШЕНИЕ № СЗ-11-ПР/2008 г.

РЕШИХ

да се извърши оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно    предложение    „Изграждане    на    два    броя    вятърни генератори“ в имот No 035230 в землището на с, Лесово, общ. Елхово.

за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда

На основание чл. 81, ал. 1, т. 2 и чл. 93, ал. 1, т. 1, ал. З и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, чл. 31 ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие, чл. 2 ал. 1 т. З „а“, чл. 8 т. 2, чл. 40 ал. З и ал. 4 и уведомление по чл. 10 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони и представената писмена документация от възложителя по Приложение ¹ 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии,

РЕШИХ

да се извърши оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно    предложение    „Изграждане    на    два    броя    вятърни генератори“ в имот ¹ 035230 в землището на с, Лесово, общ. Елхово.

възложител „УИНДПАУЪР БГ“ АД гр. Сливен, ул. „Тодор Икономов“ ¹1,ап. 1

Характеристика на инвестиционното предложение:

Инвестиционното предложение касае инсталирането и експлоатацията на два броя вятърни електрогенератори. Предвидена дейност попада в обхвата на ЗООС Приложение 2, т. З, буква „и“ производство на електроенергия посредством силата на вятъра. Имотите, върху които е предвидено да се реализира инвестиционното предложение се намират в землището на с. Лесово, общ. Елхово и е собственост на инвеститора. Фундаментът на всяка турбина ще бъде излят в земята и ще заема площ около 64 кв.м. Максималната височина на кулите ще бъде 100 м, диаметъра на ротора ще е около 67 м.

МОТИВИ:

1. Предвиденият   имот   за   реализация   на   инвестиционното предложение е разположен в границите на защитени зони по смисъла на чл. З от Закона за биологичното разнообразие „Дервентски    възвишения    1“,    с    код    ВG    0000218    по Директивата за местообитанията и „Дервентски възвишения“ с код ВG  0002026 по Директивата за птиците.

2. На територията на Дервентски възвишения са установени 120 вида птици, от които 25 са включени в Червената книга на България (1985). От срещащите се видове 59 са от европейско природозащитнозначение. Като   световно   застрашени   в   категория   SРЕС1   са включени 2 вида, а като застрашени в Европа съответно в
категория SРЕС2 –   17 вида, в  SРЕСЗ  – 40 вида.  Мястото
осигурява подходящи местообитания за 45 вида, включени в
приложение 2 на Закона за биологичното разнообразие, за които се изискват специални мерки за защита.

3. В   Дервентските   възвишения   гнезди   и   застрашеният   от изчезване на планетата Царски орел.Общо около 20 двойки царски орли се срещат в България. От тях 15 двойки са на територията на Дервентски възвишения и Сакар. Известните гнезда са 16 бр., от които 13 бр. са на територията на Дервентски възвишения и Сакар. Местообитанията на този световно застрашен вид са включени в Приложение 2 към Закона за биологичното разнообразие като приоритетни за опазване.

4. Инвестиционното    предложение    засяга    местообитанията предмет на защита  в защитените зони, като попада изцяло в ловните територии на установените двойки царски орли в този район.

5. Инвестиционното     предложение     ще     има     отрицателно въздействие, като       неговата       степен        зависи        от характеристиките му – брой на ветрогенераторите – 2 бр., тяхната височина 50 метра и пространството, което очертават витлата на генераторите, местоположение и конфигурация, екологичните характеристики на отделните видове, данни за
миграционни пътища и летателна активност.

6. Отрицателно ще е и въздействието върху популациите на различните видове прилепи, предмет на опазване, във връзка   с   тяхната   летателна   активност   и   наличие   на миграционни пътища.

7. При    реализиране    на    инвестиционното    предложение ландшафтът ще се промени, като в него ще  се внесат техногенни      структури      и      тяхното      наличие      ще компрометира      неговата      стойност.      От      наличната информация   е   вндно,   че  съществуващия   ландшафт   е природен,   а   за   развитието   на   туризма,   свързан   със защитените зони, инвестиционното предложение ще има отрицателно въздействие.

8. Царският    орел     е    най-уязвим     към     необичайни     и неестествени промени в характерния за него хабитат и не може   успешно   да   се   приспособи   към   промените   в местообитанието му и да се размножава успешно. Това ще доведе       до       фрагментация       на       популацията       и местообитанията на вида, което е в противоречие с целите и предмета на опазване. При промяна в местообитанията съществува много висок рисков елемент по отношение на биологичното разнообразие, особено в групата на птиците с  трудно  предвидими  негативни  последствия,   както  за местните популации, така и за мигририращите.

9. Изграждането   на   ветроенергийни   паркове   в   района   е сериозна заплаха, тъй като ще възпрепятстват миграциите на  грабливите  птици.  В  резултат на това е   възможно защитените зони „Дервентски възвишения 1“, с код ВG 0000218 и „Дервентски възвишения“ с код ВG 0002026 дазагубят предмета и целите си на опазване.

10. Извършването на ОВОС се налага, тъй като единствено чрез задълбочени оценка, анализ и прогноза може да се определи въздействието на инвестиционното предложение върху потенциалното Натура 2000 място и защитените животински видове, чиито местообитапия ще бъдат засегнати.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно-процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Окръжен съд – Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.

                                                                                  ДиректорРИОСВ: /п/                                                                  

             /  П. Начева/