ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПО СЕЛАТА СЕ ПРЕОБРАЗУВАТ ВЪВ ФИЛИАЛИ НА ГРАДИНИТЕ В ЕЛХОВО

ОбС Елхово взе решение четирите целодневни детски градини в селата Гранитово, Лесово, Маломирово и Бояново да бъдат преобразувани във филиали на ЦДГ „Надежда“ и ОДЗ „Невен“.

ОбС Елхово взе решение четирите целодневни детски градини в селата Гранитово, Лесово, Маломирово и Бояново да бъдат преобразувани във филиали на ЦДГ „Надежда“ и ОДЗ „Невен“.

Учебната 2008/2009г.  в община Елхово започнаха работа шест целодневни детски заведения. Общо 393 деца са записани в детските заведения в общината – 148 посещават ЦДГ „Надежда“, 164 посещават ОДЗ „Невен“. Между 19 и 22 са записаните деца във всяко от селата Гранитово, Лесово, Маломирово и Бояново. Този брой деца позволява да се сформира една група. В досега съществуващата нормативна уредба детските градини с една група попадаха в четвърта категория, а директорите на такива  детски градини притежаваха статут на “директор с група”. Въвеждането на системата на делегираните бюджети във всички училища от началото на 2008 година доведе до промени в някои от нормативните документи в областта на образованието. Отпадна категоризацията на детските градини, училища и обслужващи звена, както и понятието “директор с група”. Определен е норматив за преподавателска работа за директор на детска градина, училище, обслужващо звено в размер на 72 часа. При реализиране на Националната програма „Диференцирано заплащане“ са констатирани неудачи при определяне на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти в детските градини с една и повече групи. Тези обстоятелства и възможното въвеждане на делегирани бюджети за  детските градини налагат необходимостта от преобразуването на целодневните детски градини по селата във филиали на ЦДГ „Надежда“ и ОДЗ „Невен“. От 1 март 2009 година ЦДГ „Господин Велев“ с.Маломирово и ЦДГ „Щастливо детство“ с. Бояново ще бъдат филиали на ЦДГ „Надежда“, а ЦДГ „Звънче“ с. Гранитово и ЦДГ „Здравец“ с. Лесово -филиали на ОДЗ „Невен“ гр. Елхово. Общинските съветници взеха решение и за трансформиране на длъжността „директор“ за всички преобразувани целодневни детски градини в длъжност „учител“, считано също от 1 март тази година.