УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА

           Изключително трудно се оказа придвижването в сутрешните часове на 14 януари – сряда  на автомобили и пешеходци в Елхово. Обстановката в общината се усложни вследствие на падналия дъжд, който навсякъде доведе до образуването на тънък слой лед.

            Изключително трудно се оказа придвижването в сутрешните часове на 14 януари – сряда  на автомобили и пешеходци в Елхово. Обстановката в общината се усложни вследствие на падналия дъжд, който навсякъде доведе до образуването на тънък слой лед.

            Дъждът заваля след 7 часа сутринта и веднага обледи пътните настилки.Трудно се оказа придвижването както за пешеходците, така и за автомобилите. Усложнена се оказа обстановката и в цяла Ямболска област. Поради това по информация от Оперативно комуникационно-информационния център,  от 8.30 часа всички пътища в Ямболска област бяха затворени.

            За преодоляване на кризисната ситуация  и след координиране на действията между институциите, кметът на общината г-н Петър Киров мобилизира всички сили за опесъчаване на пътища и тротоари. Наличната техника на обслужващата по договор фирма “Пътно поддържане Елхово” ЕООД опесъчи главните пътни артерии и четвъртокласната пътна мрежа. С това се осигури придвижването на болните от с. Лесово, нуждаещи се от хемодиализа до МБАЛ “Св. Иван Рилски”.

            С наличната си техника и работници общината опесъчи главната улица и и кръстовищата.

            Независимо от положените усилия, придвижването в сутрешните часове продължи да бъде трудно поради продължаващия да вали обледяващ дъжд. Дъждът разтопява положената сол от нахвърлената смес и поради ниските температури веднага се вледява.

            По информация от Оперативно комуникационно-информационния център,  от 11.30 часа всички пътища в Ямболска област са проходими при зимни условия.

            От общинска администрация предупреждават, че движението за автомобили и пешеходци е опасно. Умоляват се гражданите да не предприемат пътувания и излизане от домовете, освен при изключителна необходимост и напомнят че почистването на тротоарните площи пред домовете, офисите  и търговските обекти е задължение на собствениците.

            От полицията апелират към водачите да се движат предпазливо и с разумна скорост. Очаква се през нощта пътищата отново да се обледят, поради което се препоръчва, при възможност да не се предприема пътуване както вечерта, така и в ранните сутрешни часове. При навлизане в заледен участък водачите да не употребяват спирачки, а да намаляват скоростта с помощта на двигателя, като не изключват от скорост, да увеличат значително дистанцията от автомобила пред тях и да не предприемат изпреварвания. Да имат предвид, че в населено място могат да застигнат пешеходец, който поради непочистени тротоари, се движи по хлъзгавата настилка на пътното платно.