БАБИН ДЕН В ЕЛХОВО

        Родилно отделение на МБАЛ “Св. Ив. Рилски” в Елхово организира тържество  за традиционния празник Бабин ден.  По традиция млада родилка изми ръцете на д-р Кирова, която е управител на болницата, но професионалният й живот е минал и продължава в родилното отделение, както и на завеждащ отделението д-р Чочева .

             Родилно отделение на МБАЛ “Св. Ив. Рилски” в Елхово организира тържество  за традиционния празник Бабин ден.  По традиция млада родилка изми ръцете на д-р Кирова, която е управител на болницата, но професионалният й живот е минал и продължава в родилното отделение, както и на завеждащ отделението д-р Чочева . Този ритуал съществува от дълбока древност и изобразява благодарността на родилата жена, към човека, който е дарил живота на нейната рожба.

            Празникът на родилната помощ уважи лично кметът на община Елхово г-н Петър Киров, който изказа своята признателност към труда на персонала и пожела много здраве и още повече бебета през годината.

Колективът на АГО получи още много поздрави и подаръци  – от колегите си в болницата, от спонсори  и фирми.

Специален поздрав бе отправен и към д-р Габрова, микропедиатър и началник на Детското отделение. Именно тя от много години се грижи за новородените в Детска стая на родилно отделение.

От години децата от ЦДГ «Надежда» подготвят програма за  празника в АГО. Тази година те изпълниха за тях много песни и разчувстваха домакините с пожеланията си – «да се преклоним пред великото тайнство на природата и пред онези ръце, с помощта на които изгряват малките сърца, огряващи хиляди домове».

На празника се роди и четиринадесетото бебе за 2009 година. Бебето на 2009 година е роденото на 1 януари момче – символ на силата и възраждането. Ръст на раждаемостта отбелязват в Елхово през 2008г. През изтеклата година са родени 151 бебета, докато през 2007г. те са били с 16 по-малко.

Бабинден е български празник, който по стар стил се отбелязва на 21 януари в чест на бабата акушерка. От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.