ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЕЛХОВО

      

         Поднасяне на венци и спортен празник организира община Елхово по повод 131 годишнина от освобождението на Елхово  от турска власт.

     

        

            Поднасяне на венци и спортен празник организира община Елхово по повод 131 годишнина от освобождението на Елхово  от турска власт.

Тържеството, посветено на паметната дата се състоя на мястото, където елховлии са посрещнали освободителите си. Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей близо две десетилетия  преди тогавашната столица Търново.

                Борбата против поробителите  за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С подчертана любов и признателност населението от Елховския край  споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.

                През пролетта на 1877 година Русия обявила война на Османската империя. Не малко героични опълченци по време на войната дал и Елховския край. Когато през лятото на 1877г. войските  на  генерал Гурко достигнали до Стара загора, нашият край бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски

                След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на р.Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила град Елхово.

Венци на признателност пред паметника на руските освободители поднесоха Общински съвет, Кметът на община Елхово, ОбС на СОЗСР, ОбС на БАС, Регионална дирекция “Гранична полиция”, ОбС на БСП, Общинското ръководство на Национално движение за стабилност и възход, ПП “Атака”, Общинско ръководство на ВМРО, ПП “Лидер”, ОбР на ПП ГЕРБ, Политическо движение “Социалдемократи” и БЗНС “Ал. Стамболийски”, Сдружение Детски и младежки парламент, Клуб на пенсионерите, Г “Св. Кл. Охридски”, ПГ”Ст. Караджа”, ОУ”Св. П. Хилендарски”, ОУ”Св.св. Кирил и Методий”.

                Междуучилищно състезание “Бързи, смели, сръчни” се проведе във  физкултурния салон на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий”. Мероприятието е част от програмата на община Елхово в чест на 131 годишнина от освобождението на Елхово от турска власт.

                В състезанието участваха отбори от по 8 участника от V класове на двете основни училища в града. Преподавателите по физкултура Иван Ников и Михаил Чобанов подготвиха отборите съответно на ОУ»Св. П. Хилендарски» и ОУ»Св.св. Кирил и Методий». Жури в състав Ивана Кърева, Тинка Атанасова и председател зам. кмета на община Елхово Христо Христов оценя състезателите. Мероприятието уважиха преподаватели  и много фенове на състезателите.

                Участниците се състезаваха в няколко щафетни игри за бързина, точност и съобразителност. Много емоции преживя публиката, предварително подготвена с трансперанти. След оспорвана надпревара победител стана отборът на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с 21 спечелени точки, а на второ място остана отборът на ОУ “Св. Паисий Хилендарски” с 19 точки. Зам. кметът на община Елхово г-н Христо Христов поздрави участниците в състезанието, приветства ги за показаните спортни умения и им пожела здраве и много спортни успехи. Отборите получиха купи, волейболна и баскетболна топка. Всички участници получиха и индивидуални подаръци. Наградите осигури община Елхово.