ПРОВЕДОХА СРЕЩИ С РОДИТЕЛИ НА РОМСКИ ДЕЦА

         Срещи с родители на ромски деца се проведоха в община Елхово. Дейностите са по проект «Образование за всички път към по-добро бъдеще” на община Елхово, спечелен  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

           Срещи с родители на ромски деца се проведоха в община Елхово. Дейностите са по проект «Образование за всички път към по-добро бъдеще” на община Елхово, спечелен  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

Родителските срещи се проведоха в селата Изгрев, Пчела, Кирилово и Маломирово, в ЦДГ”Надежда” и ОУ”Св. П. Хилендарски”. На срещите присъстваха родителите на ромските деца, обхванати в проекта, екипът на проекта, учители, кметовете на населените места. Срещите имаха за цел да представят на родителската общност проекта, организираните дейности, източниците на финансиране. Обсъдени бяха още значението на допълнителните часове по български език и информационни технологии, които са организирани   за техните деца. В индивидуални разговори с родителите учителите представиха напредъка на  всяко дете и достигнатото от него ниво на овладяване на учебния материал в училище.

Срещите преминаха при засилен интерес от страна на родителите.Те задаваха въпроси  относно организацията на учебния процес  и възможността за целодневно обучение и осигуряване на храна за обяд на децата. Всички бяха на мнение, че допълнителното обучение на децата им е  добро начинание  и ще го подкрепят с насърчаване на присъствието на децата. Учителите приканиха присъстващите родители да се свържат и с останалите ромски родители, които по различни причини  не присъстват на разговорите и да се опитат да ги убедят  в значението на училището и знанията, които то дава на децата. Учителите от своя страна, също ще търсят начини за срещи, за да стимулират родителите да изпращат децата  си на училище. Родители и  учители се обединиха около мнението, че трябва да обединят усилията си, да подържат по –тесни контакти за да има и по –добри резултати при обучението на децата.

На проведените срещи бяха избрани представители на родителите, които да контактуват постоянно с учителите от  училището и при проблеми с определени ромски деца да подпомагат учителите за срещи и разговори с родителите.

Проектът на община Елхово «Образование за всички път към по-добро бъдеще” има за цел да се създадат по-добри условия за интеркултурно образование, да се съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово. Предвидено е дейностите да се реализират в продължение на 12 месеца. В двете основни училища вече са сформирани групи 16 групи за свободно избираема подготовка по български език и литература и информационни технологии, в които са обхванати деца от ромски произход от ² до V²²² клас Закупуват се материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик. Предстои да се проведат седмици на толерантността, да се  организират еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Кабиле и Ямбол, кръгли маси на тема “Проблеми на образованието при ромските деца и възможности за преодоляването им”, създаване  и работа на Комисия за образователна интеграция в община Елхово, и др.