РАЗУМНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ В ЕЛХОВО

           Разумни данъци и такси предложи кметът на община Елхово г-н Петър Киров на заседанието на общинските съветници. Техните размери са съобразени с увеличените данъчни оценки, така че да не водят до увеличение на данъчните задължения на населението.

Разумни данъци и такси предложи кметът на община Елхово г-н Петър Киров на заседанието на общинските съветници. Техните размери са съобразени с увеличените данъчни оценки, така че да не водят до увеличение на данъчните задължения на населението. От началото на тази година данъчните оценки на недвижимите имоти се увеличиха с 50% и поради това за компенсация са изменени минималните и максималните размери на различните видове данъци. Съгласно закона за Местните данъци и такси  Общинският съвет трябва да актуализира  данък върху недвижимите имоти, данък върху наследствата и данък при придобиване на имущества, по дарение и по възмезден начин.

Съгласно разпоредбата на чл. 66, ал.1 от Закона за местните данъци и такси Общинският съвет определя годишния размер на такса за битови отпадъци въз основа на одобрена план – сметка. Предложените от г-н Киров такси са съобразени с разходите на община Елхово свързани най-вече  с предстоящото  въвеждане в експлоатация  на Депото в с. Добрич. В план-сметката са предвидени средства за оператор на новото депо, изграждане на претоварна станция, закупуване на съдове за отпадъци за селата, за почистване на уличните платна, площадите и други места предназначени за обществено ползване.

            Независимо от по-високите разходи тази година елховлии ще плащат 3 промила такса смет, вместо 4-те промила през 2008г. Непроменени остават 13-те промила върху отчетната стойност на имота за юридическите лица,  които те ще заплащат за такса смет. До края на 2008г. гражданите подаваха декларация за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Освободените ще заплащат само 2 промила, разпределени за поддържане на депото и почистване на улици, алеи, площади и паркове. Общинските съветници решиха още юридическите лица, които са подали декларация за определяне на такса смет да заплащат по 300лв. за кофа и 2 500лв. за контейнер с вместимост 4 куб.м. Те също заплащат и 2 промила, разпределени за поддържане на депото и почистване на улици, алеи, площади и паркове.

            За първа година община Елхово ще извършва сметосъбиране и сметоизвозване за населените места от общината. Размерът на таксата за физически и юридически лица от селата е същият като за Елхово, съответно 3 и 13 промила.

            Непроменен остана размерът на данъка върху недвижимите имоти- 1,7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Размерът на данък върху наследствата се запази на минимума, както е било и до сега. През 2009 година ставките ще бъдат 0,4 на сто за наследствен дял над 250 000лв. за братя и сестри и техните деца и 3,3 на сто за наследствен дял над 250 000лв. за останалите лица. През 2008 година в община Елхово няма постъпления от този вид данък.

            На минималната граница остава, както и до сега,  данъкът при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин съответно 0,4 на сто при дарение между братя и сестри и техните деца и 3,3 на сто за останалите лица.

            Поради завишението на данъчните оценки и впредвид стагнацията на пазара данъкът при възмездно придобиване на имущество се коригира от 2,5 на сто на 2 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност. По този начин се гарантира запазване на размера на постъпленията от този вид данък и през 2009г. спрямо 2008г.