РУ НА МВР ЕЛХОВО ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА 2008 ГОДИНА

Спад на криминалните престъпления и висока разкриваемост отчете РУ на МВР в Елхово за 2008г.

Спад на криминалните престъпления и висока разкриваемост отчете РУ на МВР в Елхово за 2008г.

С 18% са намалели криминалните престъпления през миналата година, когато са регистрирани 448 престъпления, а година по рано са отчетени 523 криминални деяния. 72 от престъпленията са прекратени. 72% или 271 от общият брой криминални престъпления са разкрити, като процента на разкриваемост е по-висок с повече от 3% от предходната 2007 година. От всички 376 регистрирани престъпления 96 са извършени на обществени места или това е т. нар. улична престъпност, като 65 от тях или близо 68% са разкрити. Същият вид престъпления за 2007 година са били 99. През миналата година са отчетени и 19 хулигански прояви, които се извършват основно на обществени места от млади хора, употребили алкохол.

През 2008 година увеличение бележат регистрираните измами – от 6 през 2007 година на 11 през миналата година. Отнетите МПС са се увеличили от 2 на 3.

През отчетния период има регистрирани две престъпления с наркотици и са образувани две досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества, докато през 2007 година няма регистрирани деяния с наркотици.

Значително намаление бележат насилствените престъпления от 32 през 2007 година на 5 през 2008 година. Намаление се отчита и при имуществените престъпления от 303 на 235. По-малко са и престъпленията против собствеността на граждани и юридически лица от 259 на 209.

Най-честите общоопасни престъпления са палежите, вследствие на засиления контрол техният брой е намалял от 12 на 2. Устойчивост на престъпленията бележат убийствата и грабежите. През 2008 година няма допуснати няколко вида престъпления – взривявания, грабежи на и от МПС, въоръжени грабежи, изнудване, палежи чрез взривяване, кражби на оръжие и боеприпаси и др. Добри резултати се отчитат при разкриването на измами, отнемане на МПС, палежи, а също така и на джепчийските, квартирни и взломни кражби. По-слаба е разкриваемостта на кражбите на имущество на чужди граждани и на кражбите на части и вещи от МПС. През миналата година обект на посегателство най-често са пари, черни и цветни метали, мобилни апарати, хранителни продукти, цигари и дамски накити. През отчетния период като проблем се идентифицира разкриването на многократно зачестилите телефонни измами.

През миналата година се отчитат 43 престъпления, извършени от непълнолетни лица, което формира непълнолетна престъпност от близо 16%, техният брой година по-рано е бил 75. През периода 7 малолетни лица са извършили 7 противообществени прояви.

127 са проведените през миналата година специализирани полицейски операции, в които са взели участие и служителите на РУ на МВР Елхово.

Работата на разследващите полицаи в районното управление в Елхово е най-натоварена от цялата дирекция. За миналата година са регистрирани 40 икономически престъпления, като броят им е със 6 по малко от предходната година. 33 от тях са разкрити, което формира 83% разкриваемост срещу 57% разкриваемост на икономическите престъпления през 2007 година.

За годината е осигурена полицейска закрила на две деца, като едното е оставено без надзор, а другото е било обект на престъпно посегателство от страна на родителите.

Моделът „Полицията близо до обществото“ е в основата на работата по охрана на обществения рид и в ежедневните контакти с гражданите. На територията на РУ на МВР Елхово има изградени две Местни комисии за обществен ред и сигурност. През месец март се проведоха традиционните отчети на полицейските инспектори пред обществеността, за съжаление без особен интерес от страна на гражданите.

Съставените актове през 2008 година са 2337 на брой, което е с 438 акта повече от предходната година. Изнесени са 32 лекции на тема „Безопасност на движението“. Съвместно с Държавно лесничейство са извършени 12 проверки по гатери и цехове за преработка на дървесина. През летният период се извършваха и ежеседмични проверки за недопускане на палежи на горски масиви и полски имоти. По време на коледните и новогодишни празници са отправени 72 предупреждения на собственици на заведения за спазване на обществения ред, за недопускане превишаването на капацитета на заведенията, за носене на огнестрелни оръжия. По празниците няма регистрирани произшествия с пиротехнически средства.

РУ на МВР Елхово обслужва общо 660 км пътна мрежа на територията на общините Елхово и Болярово. По линия на КАТ се отчита увеличение на убитите на пътя с две лица от 3 на 5, пътно-транспортните произшествия обаче намаляват от 126 през 2007 година на 111 през 2008 година, 13 от произшествията са със 17 пострадали. Ранените през миналата година са 22 при 13 през 2007 година. Като най-натоварени месеци за пътното движение са юни, юли, август и септември, тъй като голяма част от трафика за морето преминава през нашата община. Анализа на пътно-транспортната аварийност сочи, че основа причина за допускане на пътно-транспортните произшествия е несъобразената скорост – 43 произшествия с 4 убити и 9 ранени, при неправилна маневра са допуснати 21 произшествия с 2 ранени, след употреба на алкохол са станали 13 катастрофи с един убит, след отнемане на предимство са предизвикани 20 произшествия с един ранен, а други три произшествия са предизвикани от неправоспособни водачи. По линия на КАТ са съставени 1738 акта и други 120 по кодекса на застраховането, съставени са и 77 наказателни постановления на чужденци.