Приключи петото издание на фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“

ПРОТОКОЛ С НАГРАДЕНИ УЧАСТНИЦИ „ТУНДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА“ 28 май 2022 г., гр. Елхово 

В продължение на два дни – 27 и  28 май, в Елхово се проведе петото издание на фестивала „Тунджа пее и танцува“ 2022, под почетния патронаж на кмета на община Елхово г-н Петър Киров. Невероятно трудно е  да се опишат  с думи изключителната емоция и вдъхновяващото усещане, които предизвиква фолклорният ни фестивал.  Една отколешна легенда възкръснала преди пет години за нов живот, един символ засия с нова светлина и легендарният фолклорен фестивал се прероди в голям Събор на народното творчество. Този голям празник събира все повече и повече участници от различни краища на България, които сътворяват зрелищен спектакъл, примесен с магията на нашенския фолклор, изправящ на крака публиката. Тази година, въпреки прекъсването, наложено от пандемията,  над 660 участника, любители на песенното и танцово изкуство, много колективи и още десетки индивидуални певци и музиканти се изявиха на сцената във фестивалния ден. Талантът на малки и големи беше оценяван от жури в състав: председател – Ташо Барулов – композитор, диригент и преподавател; Деян Митев – тракийски народен певец, директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци град Сливен; Мая Тодорова –хореограф и  възпитаник на ФА „Тракия“ гр. Пловдив със специалност хореографска педагогика и режисура.

Мисията на фолклорния ни фестивал е съхраняване на българските песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура, популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа и фолклорните области – Странджа и Тракия. Фолклорът е магия, която пази българското вече хилядолетия, Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем звука на гайда. Тази магия не може да бъде описана – тя трябва да се види, усети и преживее. Затова и волята та Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ да организират година след година, неуморно, търпеливо и с огромно желание и ентусиазъм този празник заслужава признателност. Официални гости във втория  фестивален ден бяха г-н Васил Александров – областен управител на област Ямбол, г-жа Биляна Кавалджиева – зам.  областен управител,  г- н Стефан Радев – кмет на община Сливен, проф. д.ик.н. и почетен гражданин на Елхово Стоян Денчев, общественици, жители и гости на града ни.

Празничният ден се оказа и голямо признание за НЧ„Развитие – 1893“. От името на Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България проф. Стоян Денчев връчи на читалището специална грамота и статуетка за участие във фолклорния фестивал и цялостен принос в съхраняването и развитието на традиционния български фолклор. Наградата прие Мария Какърова – председател на читалищното настоятелство, а самата тя също получи персонална  грамота и медал от председателя на СНЧ Николай Дойнов за дългогодишна читалищна дейност. С грамота и медал бе наградена и Снежана Делчева – секретар на читалището за принос в развитието на културата и традициите в Елхово. За активно участие в подготовката и провеждането на фестивала грамота и медал бяха присъдени и на Йовка Димитрова – организатор културни дейности в читалище „Развитие“.