ОБЩИНИ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ

          На извънредното си заседание от месец февруари ОбС Елхово упълномощи кмета на община Елхово г-н Петър Киров да подпише споразумение за сътрудничество между общините Бургас, Болярово, Средец, Елхово, Камено, Свиленград и Тополовград.

На извънредното си заседание от месец февруари ОбС Елхово упълномощи кмета на община Елхово г-н Петър Киров да подпише споразумение за сътрудничество между общините Бургас, Болярово, Средец, Елхово, Камено, Свиленград и Тополовград. Споразумението е във връзка с реализацията и експлоатацията на международен енергиен проект „Бургас – Александруполис“ за осъществяване на единни действия за защита и гарантиране интересите на общините по пътя на петролопровода.

Идеята на документа произтича от значимостта на проекта, максималното усвояване на ползите от него и минимизиране на евентуалните негативи. Споразумението отчита нуждата от сближаване на общинските политики за осъществяване на единни действия за защита и гарантиране интересите на общините по пътя на петролопровода „Бургас – Александруполис“. С тези мотиви кметовете на общините Бургас, Болярово, Средец, Елхово, Камено, Свиленград и Тополовград се обединяват за сътрудничество. В споразумението са описани целите, обхват и предмет, форми, а също права и задължения на страните, принципи при вземането на решения и др.

По време на обсъждането на докладната записка и в отговор на въпроси на общинските съветници г-н Киров изрази личното си мнение, че очаква повече ползи за общината от негативите. Факт е, че петролопровода ще бъде изграден и ще бъдат разпределяни транзитни такси, но  все още не е уточнен механизма за това. При постигане на договорености и по-конкретна информация за енергийния проект своевременно ще бъдат информирани гражданите и организациите, увери г-н Киров.