„КРАСИВА БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ОБНОВИ ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В ЧЕРНОЗЕМ

Община Елхово разработи проектно предложение по Програма „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика по мярката за „Спешно подпомагане на социални домове“.

Община Елхово разработи проектно предложение по Програма „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика по мярката за „Спешно подпомагане на социални домове“.

Обект на проектното предложение е Дома за стари хора в село Чернозем с капацитет минимум 16 места. Основната цел на проекта е подобряване условията на живот на домуващите.

Домът за стари хора село Чернозем е специализирана институция за социални услуги извън обичайната домашна среда на хора в надпенсионна възраст. Институцията е с капацитет 16 места и разполага със сграда на два етажа, без отделение за лежащо болни. За домуващите се грижи персонал от 6 човека.В Дома се предлагат услуги свързани с почистване на стаите,  пране на спално и лично бельо, здравни грижи ,организация на свободното време и др.

Сградата на Дома за стари хора в село Чернозем е построена през 1966 година и години наред е функционирала като училище. През 1999 година е ремонтирана и преустроена в Микродом за стари хора. От тогава до момента е извършен частичен ремонт на покрива и измазване на вътрешните стени. Дограмата не е подменяна от създаването на сградата, което е предпоставка за загуба на отоплителна енергия през зимните месеци на годината. Необходима е и подмяна на уредите, монолитните мивки и плота в кухненските помещения. Дейностите по проекта предвиждат извършване на текущ ремонт на сградата и закупуване на оборудване и обзавеждане. Общата стойност на разработения от община Елхово проект е в размер на 178 478 лв.

По предложение на кмета на община Елхово г-н Петър Киров, на извънредното си заседание от 09.02.2009г. ОбС Елхово даде съгласие община Елхово да кандидатства по мярката за „Спешно подпомагане на социални домове“ по проект „Красива България“. Общинските съветници приеха и да се осигурят средства от общинския бюджет за съфинансиране на проекта в размер на 40 000 лв., което представлява 22 % от общата стойност на дейностите.