14 февруари събра майстори, познавачи и любители на виното в Елхово

За поредна година в Елхово бе отбелязан Трифон Зарезан или Денят на лозаря. Още един български народен празник, който почитаме и празнуваме, както повелява традицията. И тази година Община Елхово и Народно читалище „Развитие” организираха конкурс за най – добро домашно вино от реколта 2022. Пред сградата на културното средище се събраха лозари, винари, градинари и любители на най – известната пенлива течност – виното. Според народния календар на този ден се извършва ритуалът „Зарязване”. Кметът на община Елхово – Петър Киров, заедно с г-н Николай Тончев – председател на ОбС Елхово, заряза намиращите се в близост лози, поля ги с червено вино и отправи пожелания за плодородна и благодатна година.

Минути след това се проведе конкурсната част от празничния ден, в която участваха общо 17 винопроизводители от Елхово и общината, които представиха вина от различни по сорт грозда. Жури в състав Атанас Попов и Димчо Костов опитаха от всички пенливи напитки – бели и червени, и отличиха по три от най – добрите в двете категории. Критериите за оценка бяха: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус. Най – доброто червено вино тази година бе на Кольо Иванов Ников, който заслужено си спечели първото място. На второ място се класира Атанас Йонков, а на трето място в категория червени вина се класира Георги Карагьозов. В категорията за най – добро бяло вино първо място бе отредено на Атанас Гидиков, на второ място се класира Павли Михов, а трети в категория бели вина се класира Светла Марчева – първата жена участничка в конкурсите до сега. Всички участници, които се класираха поучиха грамоти и специални плакети, връчени им лично от кмета на община Елхово.

За жителите, които уважиха празничното мероприятие, организаторите осигуриха червено вино, вкусни мезета и хубава народна музика, в изпълнение на Тодор Ангелов – акордеон, Георги Георгиев – гайда и Павлин Илиев – тъпан. Г- н Киров отправи благодарности към всички за участието и ги покани догодина отново да се включат с още по-хубави вина.