Великденски базар и концерт в гр. Елхово

Лазаровден – първият от трите големи християнски празника, свързани с Възкресението /следван от Цветница и Великден/, бе почетен и в Елхово. Тържеството, чийто организатор е Община Елхово се състоя на пространството пред църковния храм „Св. Димитър Солунски. Малките момичета и момчета от детските градини “Невен“ и „Надежда” наричаха за здраве и благоденствие, пяха и танцуваха. Спазвайки традицията, децата представиха обичая на прекрасния празник в народното ни творчество – Лазаровден, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

На светлия празник децата, облечени с везани ризки, красиви носии, пролетни венци на главите и украсени с цветя кошнички, създадоха истинско настроение за всички присъстващи. Да има здраве и изобилие в Общината, да е спорна годината, да се множат добрините и да са щастливи всички, наричаха малките лазарки. Това, което днес представиха пред всички зрители и гости, е осмисляло дните на нашите прародители поколения наред и ги е изпълвало с радост.

Участие с музикални и танцови изпълнения взеха още Лазарска група към Читалище Развитие и Детско-юношески танцов състав „Яница“ към ОДК-Елхово. На празненството бе показан и Лазарски костюм, който е част от богатия фонд на Етнографско-археологически музей – Елхово.

Малко преди началото на програмата бе открит традиционния великденски базар под надслов „Пъстър, весел Великден”, който и тази година предложи интересни идеи за украса и декорация за предстоящия празник, разбира се, както винаги ръчно изработени. Пъстри сергии с боядисани и нетрадиционно декорирани великденски яйца, типични великденски сувенири и всичко, което може да придаде допълнително обаяние на най – светлия християнски празник бе изложено от тазгодишните участници в базара.