В ЕЛХОВО ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ГЛАУКОМА

Безплатни очни прегледи ще се извършват в “ Медицински център 1 – гр. Елхово” ЕООД. Инициативата е на д-р Авджиев във връзка със Световния ден за борба с глаукомата – 6 март.

Безплатни очни прегледи ще се извършват в “ Медицински център 1 – гр. Елхово” ЕООД. Инициативата е на д-р Авджиев във връзка със Световния ден за борба с глаукомата – 6 март.

            Прегледите ще се извършват в кабинета по офталмология през последната седмица на месец март от 23 до 27.03.2009г. Най-удачните часове за прегледите са от 8.00ч. до 10.00ч. Прегледа  включва компютърно измерване на вътреочното налягане, препоръки за лечение, когато това се налага. Пациентите ще имат възможност да получат полезна информация за риска от глаукома, за признаците, предразполагащите фактори и профилактиката й. Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите.

Предразположени към тази болест са лицата с високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания, силно късогледство и тези над 40-годишна възраст, както и хора с роднини болни от глаукома. Ниската здравна култура и това, че малко се знае за болестта също е сред факторите, които пречат на профилактиката.

Пораженията от глаукомата са необратими, затова  изключително важни  са профилактиката, ранното диагностициране и адекватното лечение за намаляване на вътреочното налягане, което е единственият начин за запазване на остатъчното зрение на глаукомно болните пациенти.

Инициативата ще продължи до м. юни. Д-р Авджиев ще продължи да приема пациенти за преглед за глаукома всяка последна седмица на месеците април, май и юни както следва- 27.04. -30.04., 25.05. -29.05., 22.06 – 26.06.2009г.

Около 40-50 хиляди души в България страдат от глаукома, като болните в световен мащаб са между 20-30 милиона, като 50% от тях не знаят за болестта си.