ОБЩИНА ЕЛХОВО СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

            Община Елхово ще получи безвъзмездна финансова помощ за сформиране на Местна инициативна  група. Проектът на община Елхово е сред 70-те одобрени от министър Валери Цветанов предложения.       

            Община Елхово ще получи безвъзмездна финансова помощ за сформиране на Местна инициативна  група. Проектът на община Елхово е сред 70-те одобрени от министър Валери Цветанов предложения.       

Със заповед на министъра на Министерството на земеделието и храните от 18.03.2009г. са одобрени проектните предложения на общини и Сдружения с нестопанска цел, които ще получат финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., под-мярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони”. В проекта на община Елхово е предвидено финансиране за създаване на МИГ, която ще кандидатства за финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2007 -2013 година, както и за провеждането на поредица от информационни и обучителни събития. Предложението на община Елхово е в размер на 200 хил. лв.  и отговаря на максималния размер на предоставяната помощ.

Местните инициативни групи се създават съгласно Програмата за развитие на селските райони, ос 4 ЛИДЕР, за разработването и прилагането на Стратегии за местно развитие. Те включват публични, бизнес и граждански организации, действащи на дадена територия. МИГ обединява местните действащи лица около споделени идеи за развитие, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони. Стратегиите за местно развитие целят устойчиво развитие на селските райони посредством разнообразяване на икономическите дейности, опазване на природата и селските райони, развитие на висококачествени услуги, отговарящи на нуждите и очакванията на местните хора.

90 са всичко постъпилите предложения в Министерството на земеделието и храните, от които 20 не са одобрени, поради това, че не отговарят на поставените условия и не са събрали необходимия брой точки при класиране. За  област Ямбол са одобрени само проектните предложения на община Елхово и община Тунджа. Предстои подписване на договори в Министерството на земеделието и храните  с бенефициентите.