Единадесето издание на празника на традиционната тракийска баница в Елхово

На 16-ти септември в град Елхово се проведе единадесетото издание на празника на традиционната тракийска баница „Баница вита, два пъти превита”. И тази година събитието премина при изключителен интерес от страна на публика и гости. Десетки видове баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Ямбол, заслужиха възторга на присъстващите. В празничния ден гости на града бяха проф. Стоян Денчев – почетен председател на Съюза на народните читалища и почетен гражданин на Елхово и проф. Ирена Петева – ректор на УНИБИТ София. Организаторите – Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893” сътвориха поредния различен, весел и вкусен съботен ден.
Заедно с празника се проведе и изложение под надслов „Традиции и иновации на територията на МИГ Елхово – Болярово“. Организирани бяха ателиета на открито с участници  от територията за традиционни дейности и занаяти: ателие  „Българска шевица“ и ателие „Традиционни катми от Елховско“. С изложението бяха представени традиционни местни производства, занаяти, изкуство, обичаи, както и новите фирми и инициативи на територията. В изложението участваха местни производители на храни, напитки, сувенири, както и художници и обществени организации.
Всички гости и жители на Елхово и региона имаха възможност да разгледат и опитат от богатото разнообразие от представените над 40 традиционни и нетрадиционни печива в конкурсната програма. Всички майсторски извити и надиплени баници бяха оценени от жури, в състав: Марина Тончева – главен готвач в социална кухня към Община Елхово, Димка Биволарова – готвач в ДГ „Надежда“ и Мария Баева – готвач в ДГ „Невен“.
И тази година освен конкурсната част, по време на празника бяха направени демонстрации за точене на кори и приготвяне на баници от Милена Колева – с. Раздел, Георги Хаджиев от с. Пчела и Тодора Костадинова от с. Изгрев . Малки и големи имаха възможност сами да опитат да разточат кора, такаа както са го правили нашите баби преди стотици години.
Ежегодно рецептите на участващите в конкурсната част от празника баници се събират в рецептурник, който да помогне на онези, които проявиха интерес и пожелаха да опитат сами да си приготвят някои от баниците в домашни условия.
Ето и резултатите от конкурса тази година:
Голямата награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров бе присъдена на НЧ „Съгласие – 1928“, с. Гранитово, а наградата на НЧ „Развитие – 1893“ отиде при Галина Калканджиева – град Елхово;
Отличени за най–добра сладка баница са НЧ „Възраждане – 1930“ – с. Изгрев и НЧ „Христо Ботев – 1935“ –  с. Пчела;
Най–добрите солени баници направиха от НЧ „П. Хилендарски – 1936“ – с. Малък манастир и НЧ „Христо Ботев – 1928“ – с. Лесово;
Най-вкусната баница тази година приготвиха представителите на НЧ „Г. С. Раковски – 1922“ – с. Раздел; 
Най – автентичната баница приготви Иванка Михалева от Пенсионерски клуб „Надежда“ Елхово;
Най-тънката кора разточиха жените от Дома за стари хора в село Чернозем;
Най-вита беше баницата на НЧ „Съгласие – 1930“ – с. Кирилово;  
Най-добра погача направи Радостина Раванова от Клуб на хората с увреждания Елхово;  
С най-добра визия беше баницата на НЧ „Светлина – 1926“ – с. Бояново, а с най – оригиналната рецепта беше на НЧ „Кирил и Методий – 1962“ – с. Мелница.
Журито присъди и награда за демонстрация. Тя отиде при Милена Колева от с. Раздел.
Наградите, осигурени от Община Елхово, връчиха г-н Петър Киров – кмет на община Елхово и г-жа Снежана Делчева – секретар на НЧ „Развитие – 1893“.