ПОСЛАНИЕ ЗА КРАСОТА

         Изложба малка пластика на Димитър Борисов откриха в Елхово. Експозицията постави началото на тържествата, посветени на Празника на Елхово.

            Изложба малка пластика на Димитър Борисов откриха в Елхово. Експозицията постави началото на тържествата, посветени на Празника на Елхово.

Двадесет малки пластики изложи художникът Димитър Борисов за своите съграждани в ритуалната зала на община Елхово. Той е роден в с.Бояново, но живее и израства със семейството си в Елхово. Завършва художествената гимназия в София и Висшия институт по изобразително изкуство, специалност скулптура в класа на проф. Величко Минеков. Преподава скулптура 4 години в Национално училище по изящни изкуства в София. Член е на Съюза на Българските художници. Участва в международно бианале в Барселона – Испания и Равена – Италия. Представя творбите си  на самостоятелни изложби в София, Созопол, Пловдив, на трианалето на „Хумора и сатирата” в Габрово и в изложби, организирани от СБХ. Удостоен е със сребърен медал в гр. Равена – Италия и четвърта награда на Първото бианале на изкуствата в Лавалета – Малта. Творби на Димитър Борисов са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Англия, Белгия, Германия, Словакия, Гърция, Турция,Малта, САЩ. Автор е на паметника на Васил Левски в гр. Нови Искър, на бронзов релеф в интериора на хотел „Лайт” в София. Негови творби са собственост и на община Елхово, тъй като Димитър Борисов е основоположник и участник в международен пленер „Яница”, който се организира ежегодно от община Елхово. Каменният релеф на фасадата на „Яница” е дело на Димитър Борисов в колектив със скулптура Вежди Рашидов. Димитър Борисов е автор на паметника на загиналите във войните в с. Гранитово и с. Лесово. Автор е на идейния проект за паметен знак на р. Тунджа.

            Експозицията представи Йордан Петров – живописец, член на Бургаското дружество на художниците. Димитър Борисъв е човек с изразен почерк и собствен стил, пластиката е неговото амплоа, каза творецът. Темите в изложбата – малка пластика са портрети, от митологията и творби, които изразяват женската красота. Чрез творчеството си Димитър Борисов отразява собствените си виждания, философията и хармонията в живота, подчерта още г-н Петров.

            Сред пластиките са образи на митични същества от гръцката митология, на светци, на Бийтълс-ите и др.

Откриването на изложбата споделиха кметът на община Елхово г-н Петър Киров, , зам. кметовете г-жа Кючукова и г-н Христов, председатели на ПК към ОбС, общински съветници, директори на учебни и възпитателни заведения, художници от Елхово, Бургас и София, приятели и съмишленици. Приятно изненадаха Димитър Борисов децата от школата по изобразително изкуство към ОбДК Елхово, които се познават с художника от срещите си с творците-пленеристи.

Кметът на община Елхово г-н Петър Киров изрази почитта си към таланта на художника и му пожела здраве и творчески успехи.

Изложбата ще остане в ритуалната зала на Елхово в продължение на месец и ще бъде отворена ежедневно за посетители.