0ТАЛАНТ, УСЕЩАНЕ ЗА РИТЪМ И ОБИЧ КЪМ РОДНИЯ ФОЛКЛОР

В първия ден от празничната седмица посветена на празника на града се състоя концерта на певческите и танцови самодейни състави към читалище „Развитие“ в Елхово.

В първия ден от празничната седмица посветена на празника на града се състоя концерта на певческите и танцови самодейни състави към читалище „Развитие“ в Елхово.

Концертната програма започна с оркестър за народна музка с ръководител Георги Георгиев. Пяха още Пламен Андреев, групата за стари градски песни, хор за автентичен фолклор и  хор за обработен фолклор. Танцова формация „Метеор ” зарадва публиката с три нови танца, а децата от състава за народни танци предизвикаха бурните аплодисменти на публиката в препълнената зала.

Концерта уважиха г-н Петър Киров – кмет на община Елхово, Христо Христов – зам. кмет и г-жа Пепа Кючукова – зам. кмет.

През новия творчески сезон в читалището развиват дейност общо 12 художествени колективи и кръжочни форми. Общият брой на активно участващите самодейци надхвърля 120.

Хорът за обработен фолклор с ръководител Нико Попов  непрекъснато достига нови върхове в певческото изкуство. Хорът участва в конкурс за надпяване, организиран в чест на Стоян Гагов град Ямбол, откъдето взе голямата награда. Първо място и парична награда съставът спечели и от фолклорни празници „Славееви нощи” – град Айтос. На нужната висота са и солистките на хора Кичка Панайотова, Снежана Делчева и Петя Гугова. 

Оркестърът за народна музика, заедно с хора има редица изяви и самостоятелни участия.

Групата за стари градски песни под ръководството на Руска Попова продължава да се представя успешно. Подгтвени и изнесени бяха самостоятелен концерт и  поздравителни програми. Групата имаше участия в градовете Тополовград, Хасково и Ямбол.

Групата за автентичен фолклор с художествен ръководител Пенка Кючукова не престава  да ни радва с разнообразния си репертоар. Има тясно взаимодействие с пенсионерския клуб в града и взема активно участие в празненства по различни поводи. Групата печели второ място от прегледа на военните клубове. Участие взе и в град Айтос, откъдето се върна с второ място и парична награда.

Танцовият състав за народни танци с ръководител Димитър Чернилов се обновява непрекъснато. Участва във всички мероприятия организирани и проведени на територията на община Елхово.

ТФ „Метеор” с ръководител Цветан Маринов подготви самостоятелен концерт – спектакъл, от който освен елховската публика остана приятно изненадан и зам. председателят на Съюза на народните  читалища в България. За формацията тепърва предстоят още много изяви.

Всички тези участия и успехи  на самодейците при читалище „Развитие” са особено важни и полезни и за града ни, защото го прославят.

Самодейците ни продължават упорито да пазят възрожденския дух и защитават дългогодишните традиции на нашето читалище.