ЩЕ ОСВЕЩАВАТ ЗНАМЕТО НА ЕЛХОВО

        С освещаване знамето на Елхово ще започне празничния за Елхово 28 март. Ритуалът ще се извърши в храм “Св. Дмитрий”.

         С освещаване знамето на Елхово ще започне празничния за Елхово 28 март. Ритуалът ще се извърши в храм “Св. Дмитрий”.

Знамето на Община Елхово е прието с решение на ОбС Елхово от 9.03.2009г. и представлява бял фон, на който е изобразена слънчева розетка, носеща другия символ на общината – герба на гр. Елхово.

 Бялото като основен фон е символ на чистотата. Дванадесетте елемента по периферията на композицията носят различна символика. Във всички големи световни религии и култове числото 12 представлява “завършен цикъл, порядък, духовен ред”. 12 са знаците на зодиака, месеците на годината, 12 са рицарите около Кръглата маса, символ на разбирателство, равнопоставеност и единодействие. В християнството, 12 са плодовете на духа, звездите отъждествявани с 12-те Израилеви рода, 12 са портите на Свещения град, 12 са Апостолите и дните на Коледните празници.

Асоциативно графичният знак може да има различен прочит. Слънце, чиито лъчи наподобяват гълъби. Известно е, че Елховско е един от районите в страната с най-много слънчеви дни в годината, а гълъбите са символ на Светия дух. Асоциация се създава и със славянизираното име на Елхово – Яница – Цветница на средновековното име на града Йоаница.

Графичният знак е цветова реплика на знака, използван през последните 12 години под формата на знаме при чествуването на празника на гр. Елхово и вече е придобил популярност и гражданственост. Автори на идейния проект са група  изявени художници и общественици от Елхово.

Знамето на Елхово е оригинално и неповторимо, което беше основното изискване поставено от ОбС Елхово в решението от 07.03.2009г. Решението бе провокирано от депозирано становище  на Граждански инициативен комитет за отмяна на съществуващият символ – знаме на община Елхово. Мотивите за отмяна включваха и  факта, че знамето на общината е заемка от знамето на Маршаловите острови и на 100% се препокрива с него като графична композиция. Разликата е само в  цветовата композиция.