УЧИЛИЩАТА В С. ГРАНИТОВО И С. БОЯНОВО ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ

        Кметът на община Елхово Петър Киров ще настоява пред министър Даниел Вълчев ОУ”Хаджи Димитър” с. Гранитово и ОУ”Св. П. Хилендарски” да бъдат  включени в списъка на защитените училища.

            Кметът на община Елхово Петър Киров ще настоява пред министър Даниел Вълчев ОУ”Хаджи Димитър” с. Гранитово и ОУ”Св. П. Хилендарски” да бъдат  включени в списъка на защитените училища.

            Основанията за категоричните намерения на г-н Киров са неоспоримите факти, според които училищата отговарят на критериите за защитено училище, обявени от правителството. Според тези критерии, защитено е училище, от което, в случай че бъде закрито, поне 10-ина ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. Освен това министър Вълчев обяви, че защитените учебни заведения ще получават допълнително финансиране.          През учебната 2008/2009 година в ОУ”Х. Димитър” с. Гранитово се обучават 105 ученика. В училището се обучават ученици, които ежедневно се извозват от селата Вълча поляна, Малко Кирилово, Мелница и Лесово. При евентуално закриване на училището учениците ще пътуват на разстояние от 15 до  30 км до град Елхово. Включването на ОУ ”Х. Димитър” в списъка на защитените училища ще гарантира и равен достъп до образование на 105 деца, над 75 % от които от ромски произход, ще намали до голяма степен вероятността от отпадането им от училище и ще осигури качествено образование в самостоятелни паралелки. През 2008г. по Националната програма “Оптимизация на училищната мрежа” в училището са реализирани ремонтни дейности на стойност над 130 хил.лв. и закупено нова обзавеждане за над 50 хил.лв.

            В ОУ”Св. П. Хилендарски” с. Бояново се обучават 67 деца, от които 18 пътуват ежедневно от селата Жребино и Борисово. При евентуално закриване на училището учениците ще трябва да пътуват до гр. Елхово, където се намират най-близките училища. Това ще наложи децата да преминават ежедневно до 26 км. При зимни условия пътната обстановка се влошава в следствие обледяване, снегонавяване с дължина на преспата 1200-1500м и дълбочина до 70-80 см, което нерядко блокира разклоненията към селата и нарушава комуникациите на селата от района с общинския център.

Кметът на община Елхово Петър Киров ще настоява Министерството на образованието и науката да подкрепи общината в стремежа й за  създаване на възможно най-добри условия за провеждане на качествено образование на учениците и ще включи ОУ”Хаджи Димитър” с. Гранитово  и ОУ”Св. П. Хилендарски” с. Бояново в списъка на защитените училища.