Дванадесетокласникът Мартин Мирчев спаси кръста за втора поредна година

Днес, 13 години, след възстановяване на ритуала, в град Елхово бе спазена традицията и кръстът отново бе хвърлен във водите на река Тунджа. Празничният 6 януари – Богоявление започна с празнична света литургия в храм “Св. Димитър” отслужена от ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков. Веднага след това, с литийно шествие, жители и гости се отправиха към моста на р. Тунджа, по пътя за село Изгрев, където се състоя ритуалът.

С едноминутно мълчание и пускане на венци в реката, в памет на деветимата загинали през 1996, започна празничната проява.  Общо 22-ма мераклии се хвърлиха в ледените води на реката, за да извадят кръста. Най-бърз, за втора поредна година, се оказа дванадесетокласникът  Мартин Мирчев, който спаси символа на днешния Йордановден – църковния кръст. Той е възпитаник на ПГ „Св. Климент Охридски, част е от коледарската група при НЧ „Развитие“, а тази година му предстои абитуриентски бал и кандидатстване във висше учебно заведение. Според народното поверие този, който извади кръста го очаква здраве и сполука през цялата година.

Съпроводени от тъпан и гайда десетки младежи, с националния трибагреник в ръцете си, извиха традиционното и изключително зрелищно ледено хоро във водите на река Тунджа. Вярва се, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година.

Всички ентусиасти, които влязоха във водата за църковния кръст, както и победителя, получиха парични награди, осигурени от Община Елхово и връчени им от кмета г-н Петър Гендов.  

Йордановден е поредното събитие в Елхово, което е съпътствано от благороден жест –  Мартин и още няколко от момчетата, които участваха в спасяването на кръста, дариха наградите си в помощ на Милко.

За безопасното протичане на мероприятието се погрижиха екипи на РУ-Елхово, екип от „ПБЗН“ – Елхово, Медицински екипи, както и лодка.