Трифон Зарезан – дефиле на младото вино в Елхово

За пореден път Община Елхово и НЧ „Развитие“ сътвориха един хубав празник на виното. Всяка година, в нашия град се почита празника на лозарите, виното, соколарите, градинарите и кръчмарите. Ежегодно той се радва на голямо внимание от жители и гости.

Празничното събитие започна с изпълняване на ритуала „Зарязване“. Облечени с ямурлуци, с калпаци и венци от лозови пръчки, г-н Петър Гендов – кмет на Община Елхово и г-н Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово отрязаха по три лозови пръчки и поляха с червено вино лозата за берекет и плодородие.

Веднага след това започна конкурсът за най – добро домашно вино под надслов „Дефиле на младото вино 2024“. В надпреварата се включиха 24- ма майстори и производители на вино от Елхово, които представиха вина от различни по сорт грозда. Дегустацията на пенливата напитка извършиха Жулиета Константинова, Явор Плачков, Иван Плачков и Атанас Попов. Комисията опита всички предоставени вина – бели и червени, и отличи по три най – добри от всяка категория. Критериите за оценка бяха: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус.

В категорията за най – добро бяло вино първо място бе отредено на Светла Марчева, на второ място се класира Георги Караиванов, а на трето – Иван Ников.В категорията за най – добро бяло вино първо място бе отредено на Светла Марчева, на второ място се класира Георги Караиванов, а на трето – Иван Ников.

Най – доброто червено вино и титлата „Цар на виното 2024“ журито присъди на Павли Михов. Второто място спечели Димитър Минчев, а на трето се класира още една жена участничка в конкурса – Нели Пантелеева.

Всички участници, които се класираха получиха грамоти и специални плакети, връчени им лично от кмета на община Елхово.

За присъстващите на централния площад организаторите осигуриха достатъчно количество от еликсира – „кметско“ и „председателско“ вино. Още от пенливата напитка и вкусни мезета бяха предоставени и от приятел, и почитател на празника. За доброто настроение се погрижиха музикантите Тодор Ангелов, Георги Георгиев и Симеон Мишев.

Празникът завърши с пожелание за благодатна година, обилен плод и пълни бъчви за лозарите и винарите.