Фолклорна вечер с Петър Ралчев и приятели

По повод празника на града, на 25 март, в зрителната зала на НЧ „Развитие“ се състоя фолклорен концерт с участието на световноизвестния акордеонист Петър Ралчев. Именитият музикант гостува на елховска сцена по покана на Община Елхово и Тодор Ангелов – акордеонист и ръководител на оркестър „Елхово“.

Петър Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил, който съчетава виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес.

На сцената, заедно с виртуозния акордеонист,  изкуството си  показаха и две български народни певици – Галя Гильова и Виолета Калинова. Представени бяха авторски композиции, валс, „Татково хоро“, „Караджова ръченица“, „Чопова ръченица“ и други.

По темата за компилирането на различни видове музика в едно произведение, Ралчев  подчерта, че всичко е въпрос на мяра и лично усещане на твореца. „Аз съм привърженик на модерните течения в музиката, но харесвам и старите традиции, и автентичната народна музика. Всичко трябва да се прави много внимателно и с отношение към  самите композиции, за да се получи в крайна сметка една хубава музикална картина, а не да е самоцелно“, сподели още той.

След аплодисментите на многобройната публика бяха поднесени цветя от кмета на Община Елхово Петър Гендов и Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово.