Работна среща с пчелари и земеделци от Община Елхово

Днес, кметът на Община Елхово г-н Петър Гендов и г-жа Пепа Кючукова – зам. кмет, проведоха работна среща с пчелари и земеделци от Община Елхово. На нея присъстваха и кметове и кметски наместници на населените места от общината. Акцент  бе поставен на набелязването на проблемите пред различните браншове и  оказването на съдействие за тяхното решаване. Обсъдени бяха въпроси свързани със спазването на Наредба № 13/26.08.2016 г. за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне. Броят на пчелините в Община Елхово, според регистъра БАБХ, към 11.03.2024 г. е 171.

Г-жа Кючукова напомни, че е важно всички пчелари да са регистрирани в електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. Тя известява пчеларите с sms и така спестява  физическото предупреждение в кметството, че предстои обработка на насажденията.

Добрите взаимоотношения на пчелари и земеделци са необходими и на двете страни, изгодата е взаимна и трябва да се постигне съгласие.

Представителите на местната власт се ангажираха с изготвянето на споразумение, което да бъде обсъдено и да удовлетворява всички страни. И тъй като на тази среща не присъстваха достатъчно представители от земеделски производители се стигна до предложението на г-н Гендов: да се съставят работни групи от двата сектора, да се инициира още една среща, на която общинското ръководство ще представи споразумението за обсъждане, приемане и подписване от всички представители.