Над 200 посетители в Европейката нощ на музеите в Етнографско-археологически музей – Елхово на възраст от 6 месеца до 70 години

За поредна година Етнографско-археологически музей-Елхово се включи в инициативата Европейска нощ на музеите, като на 18 май 2024 г. от 19.00 ч. до 00.00 ч. отвори безплатно своята експозиция „Археология“ за посещение и прожектира няколко филма за богатото културно наследство на траките. 

Изключително засилен интерес предизвика тази международна инициатива у децата и тинейджърите на Елхово.

Посетителите имаха възможността, освен с постоянната археологическа експозиция да се запознаят и с част от последните археологическите находки от проучването на трако-римския обект край с. Стройно през последния археологически сезон.

По своя формат „Европейската нощ на музеите” е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора и най-вече – до младата аудитория, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания чрез различни прояви, така че всеки един посетител да успее да преживее една вълшебна нощ.

За първи път тази културна инициатива се провежда в Берлин през 1997 г. под названието „Дълга нощ на музеите“, а впоследствие намира отзвук и продължение в други европейски градове.