С празнично шествие и програма Елхово отбеляза 24 май

Ученици, педагози, преподаватели,представители на културните институции и дейци на културата бяха част от празничното шествие за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Под звуците на барабани шествието премина по централната улица, за да стигне до площада пред НЧ „Развитие“.

Празничната церемония започна с химна на Р България и продължи с песни и танци от възпитаниците на НЧ „Развитие“ и ЦПЛР – ОДК Елхово – Мажоретен състав към ОДК с ръководител Гергана Обретенова, ТС „Пумпалчета“ с хореограф Марина Ковачева, ДЮТС „Яница“ с ръководител Цветанка Христова, Александра Атанасова и Катрин Калканджиева с ръководител Елена Иванова, на които  жителите и гостите на града имаха възможността да се насладят.

Кметът г-н Петър Гендов  поздрави всички с празника и връчи традиционните –  ежегодни награди на учители и изявени ученици от общината, предложени от ръководствата на учебните заведения. 

И тази година, проф. д. ик.н. Стоян Денчев, почетен гражданин на Елхово, връчи специална годишна награда „Гергана Денчева“ за най-добър начален учител в Община Елхово, в памет на неговата съпруга. Инициативата за учредяването на тази награда е на сем. Денчеви, подкрепена от Синдиката на българските учители и Община Елхово. С почетена грамота и парична награда от 1000 лева бе удостоена Миглена Терзиева – начален учител в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово.  С грамоти и парични награди от по 200 лева бяха наградени и началните учители от останалите три основни училища в Община Елхово, съответно Евдокия Атанасова – начален учител в ОУ ”Хаджи Димитър” – с. Гранитово, Димитринка Караколева – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – гр. Елхово и Петя Андонова – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – с. Бояново.

Празникът завърши с химна „Върви, народе възродени“.