Децата на Елхово се включиха в III Национално шахматно турне „Асеневци“!

На 29 май  град Елхово се превърна в център на шахматната игра с Националното шахматно турне „Асеневци“. Участие в него взеха десетки деца от основните училища в града, които за повече от 2 часа се потопиха в тайните на древната игра.

Турнето, което се провежда под мотото „Да развием естествения интелект у децата!“ има за цел да направи шахмата достъпен за деца в малките населени места, давайки им равен шанс за интелектуално развитие.  През 2024 година партньори на „Национално шахматно турне „Асеневци“ са вече повече  от 40 общини из цялата страна, а от тази година и Община Елхово  става част от турнето, партнирайки си с Шахматен клуб „Асеневци“. Събитието се проведе под патронажа на г-н Петър Гендов, кмет на община Елхово,  и събра участници от различни възрасти, показвайки, че шахматът е игра за всеки. Г-н Гендов и г-н Християн Кускунов – председател на Обс Елхово опитаха по една партия с децата и ги поздравиха за интереса им към шаха.

За всички участници организаторите от клуб „Асеневци“ и ЦПЛР – ОДК Елхово бяха подготвили открит урок по шахмат, подаръци и много награди, както и ваучери за безплатни курсове по шахмат. Финалната част на събитието включваше сеанс на едновременна игра, в който участие можеха да вземат само тези, които вече могат да играят на шахмат.