ЕВРОРЕГИОН „СТРАНДЖА“ – НЕОБХОДИМОСТ ЗА КРАЙГРАНИЧНИТЕ ОБЩИНИ

          Да се активизират дейностите по учредяване на Еврорегион “Странджа” между крайграничните общини от Р България и Р Турция, да се проведат работни срещи с представители на Сдружение на общините “Странджа” от Р Турция


 

            Да се активизират дейностите по учредяване на Еврорегион “Странджа” между крайграничните общини от Р България и Р Турция, да се проведат работни срещи с представители на Сдружение на общините “Странджа” от Р Турция, да се организира научна конференция за възможностите, свързани с развитието на Еврорегионите. Това са задачите, които си поставиха за 2009 година членовете на Асоциация “Странджа” на проведеното общо събрание на Сдружението.

 В общото събрание  на Асоциация “Странджа”, което се проведе в залата на община Елхово участваха кметовете на община Болярово г-н Христо Христов и община Средец г-н Тодор Пройков, председателите на ОбСъвет Елхово г-н Овчаров и на ОбС Средец г-н Георгиев и г-н Красимир Иванов – общински съветник от ОбС Тополовград .

            Събранието откри кметът на община Елхово и председател на Асоциация за местно развитие “Странджа” г-н Петър Киров.  Общото събрание прие доклади за дейността на Сдружението за 2007 и 2008г. и счетоводните отчети за двете години, както и доклад от Контрольора на Асоциацията. Общото събрание прие за членове на Сдружението общините Ямбол и Тунджа. Приемането на нови членове е необходимо за постигане на паритет между Асоциациите от двете страни на българо-турската граница. И двете общини имат решение на общинските съветници за включване в организацията.

Като първостепенна задача  общото събрание прие да се активизират дейностите по регистрацията на Еврорегион “Странжа” с крайграничните общини от Р Турция. Това ще бъде първият Еврорегион на турската граница. Необходимо е новите членове на Сдружението да се запознаят с проекто-устава на Еврорегиона. Документът трябва да се съгласува  с правителствата на двете държави. Да се проучи опита на действащи еврорегиони паралелно с другите дености, да се проведат работни срещи на експертно ниво и още задачи приеха членовете на Асоциацията в плана за работа за 2009г.

            Асоциация за местно развитие “Странджа” е учредена през 2005г. В нея членуват общините Елхово, Болярово, Тополовград и Средец и физически лица. Основна цел на сдружението е да насърчава, подпомага и координира трансграничното и местно сътрудничество между членовете на асоциацията от една страна и неправителствените организации, бизнес асоциациите и медиите от друга.