Концепцията на Община Елхово „Заедно разкриваме величието на природата за устойчив туризъм между две морета“ получи покана за разработване

Община Елхово има покана за участие в работна среща от Съвместния Секретариат на Програма Интеррег България-Турция 2021-2027, която ще се състои на 20 юни. В нея ще вземат участие всички предварително определени кандидати по Приоритетна ос две, които успешно са преминали първия етап на кандидатстване по програмата и до 13.08.2024год. следва да подготвят и представят пълни проектни предложения в рамките на определеният им бюджет.

Резултатите от поканата за набиране на проектни концепции по Програма Интеррег България-Турция 2021-2027 бяха обявени  през месец ноември 2023 г.

Концепцията на Община Елхово с наименование „Заедно разкриваме величието на природата за устойчив туризъм между две морета“ е включена в основния списък с идентифицирани проектни идеи и получи покана за разработване и представяне на пълни проектни предложения в рамките на програмен приоритет 2, „Интегрирано развитие на трансграничния регион“. Ощина Елхово е подготвила работен проект и има готовност да подаде своевременно пълното проектно предложение, чрез изпълнението на което градския парк ще се преобрази и ще стане още по-привлекателно място за отдих.

За целите на проекта е създадено партньорство с Община Кешан, Република Турция, Дирекция за защита на природата и националните паркове – Одрин и Сдружение „Зелена Странджа“, като водещ партньор е Община Елхово.

Основната цел на проекта е да се популяризира съществуващия (пешеходен и велосипеден) маршрут „Тур Странджа“ с начална точка гр. Елхово и да се надгради в трансграничен туристически маршрут, който свързва две морета. С планираните проектни дейности, ще положим усилия, ще допринесем за стимулиране развитието на туризма и уникалността на предоставяните услуги и продукти в региона, ще стимулираме икономическото развитие в трансграничния регион, чрез популяризиране на  природното и културно историческо наследство в широк териториален обхват.

Предвидени за изпълнение са следните дейности : Ремонт, рехабилитация и социализация на туристическа инфраструктура на парк в гр. Елхово;  Социализиране на туристическа/паркова инфраструктура в гр. Кешан;  Изграждане на концепция и маркиране на трансграничен туристически маршрут „Между две морета“;  Организиране и провеждане на Еко Обучение „Величието на Природата“;  Съвместна разработка на маркетингови и рекламни материали за популяризиране туристическия потенциал на трансграничния регион;  Обмяна на опит „Добрият пример“ /мрежово събитие с участие на представители на туристическия сектор в трансграничния регион/; Организиране и провеждане на вело- тур „Между две морета“.

С реализацията на проектната идея ще се изгради съвместен интегриран туристически продукт, чрез:

 – действия за развитие на природни активи с туристически потенциал;

 – укрепване на връзките между природни и културни обекти от двете страни на границата;

– стимулиране развитието на услуги в областта на туризма.