ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЕЛХОВО, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Публикувано от p.dimitrova

О Б Я В Л Е Н И Е

ПО РЕДА НА ЧЛ. 26, АЛ. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ

НА

ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЕЛХОВО, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ 

В изпълнение разпоредбата на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове, във връзка с чл. 77 от Административнопроцесуалния кодекс и с оглед гарантиране принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, на 17.06.2024г. са предприети съответните законосъобразни действия относно публикуване на интернет страницата на Община Елхово, в секция „Общински съвет”, подменю „Проекти на нормативни актове” на проект за Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

МОТИВИ

към Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация 

Съгласно изискванията на чл. 28 от Закона за нормативните актове

  1. Причини, които налагат приемането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация.     

            Съгласно чл. 21, ал. 3 от ЗМСМА общинският съвет приема правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Действащият към момента правилник е приет на IV-то заседание на Общински съвет – Елхово, проведено на 25 януари 2024 г.

         В Държавен вестник, бр. 8 от 26.01.2024 г. е обнародван Закона за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. В § 7 от Заключителни разпоредби на цитирания нормативен акт е уредено, че същият влиза в сила от 1 февруари 2024 г., с изключение на § 3, т. 1 и § 6 относно чл. 48а, ал. 2, които влизат в сила от 1 юли 2024 г. В тази връзка е необходимо прецизиране на разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

         Предложеният проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организация и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация има за цел да осигури правилното приложение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и да уеднакви подзаконовата нормативна уредба на Общински съвет- Елхово с действащото законодателство. Новите промени са свързани с прецизирането на реда, по който се провеждат заседанията на комисиите и на общински съвет, като се осигури публичност чрез излъчването им в реално време на интернет страницата на общината. Също така се осигурява публичност и на материалите по разглежданите и гласувани преписки от общински съвет.

В тази връзка се налага приемането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Елхово, неговите комисии и взаимодействието им с общинската администрация, който да е синхронизиран с действащото българско законодателство.

  1. Цели, които се поставят с приемането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация.

Предлаганият проект за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация има цел да създаде добра организация за работата на  колективния орган. Проекта е съобразен със законите на Република България  и  е предпоставка  за  прозрачност и законност при  провеждане на заседанията на Общински съвет – Елхово и на неговите комисии. 

  1. Финансови средства, необходими за прилагането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет- Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация.

            За прилагането на правилника не са необходими допълнителни финансови средства от бюджета на Община Елхово.

  1. Очаквани резултати от прилагането на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация.       

Очакваните резултати от прилагане на проекта за правилник са:

  1. Разпоредбите на правилника да отговарят в пълна степен на изискванията на действащите закони.
  2. Прозрачност в работата на Общински съвет – Елхово и неговите комисии.
  3. Публичността на протоколите от заседанията на Общински съвет – Елхово и неговите комисии ще даде възможност на гражданите да се информират в детайли за дейността на органа на местно самоуправление.
  4. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Европейското законодателство е изградено върху водещите принципи на откритост, публичност и граждански контрол върху дейността на местните власти, което съответства на целите, поставени с предлагания правилник.

Тенденциите в местното самоуправление и местната администрация са най- концентрирано изразени в Европейската харта за местното самоуправление. Тя подчертава необходимостта от отчитането в правните актове на всички особености на местните структури с оглед на задоволяването на потребностите на населението по места чрез ефективно местно самоуправление.

В този смисъл предлаганият проект на правилник е подзаконов нормативен акт, разработен в съответствие със Закона за нормативните актове, Закона за местното самоуправление и местната администрация и кореспондира с европейското законодателство – Европейската харта за местното самоуправление.

 Във връзка с чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове, в 30 – дневен срок от публикуване на настоящото обявление на интернет страницата на Община Елхово, в секция „Общински съвет”, подменю „Проекти на нормативни актове”, Общински съвет – Елхово приема предложения и становища относно проекта на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация на e–mail: obs@elhovo.bg или в деловодството на Общински съвет – Елхово на адрес: гр. Елхово,  ул. „Търговска” № 13.

Проект на правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии  и взаимодействието му с общинската администрация