Пленер „Яница“ завърши с обща изложба на всички участници

Шестнадесетият пореден Пленер „Яница“ завърши с шедьоври, експонирани в специална изложба в Читалище „Развитие- 1893“ – Елхово“. В него взеха участие талантливи художници – Васко Василев, Валентин Стоянов , Куман Сталев, Георги Янчев, Димитър Нейчев, Ангел Трънков, Петя Христова, Димитър Борисов, Димитър Каратонев, Радостин Дамасков, Велислав Минеков, Ивелина Какърова – Вълчанова, Димитър Витанов и Жеко Стоянов. Всеки един от тях е представител на различни поколения и направления в изкуството, всеки със свой специфичен поглед, повлиян от натрупания творчески опит.

Атмосферата приповдигна изпълнението на песни, под съпровод, на китара на Жеко Стоянов, който избра този начин, за да поздрави гостите и колегите си и постави началото на изложбата.

На събитието, в културното средище на град Елхово, присъстваха г-н Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово, г-жа Живка Кафеджиева и г-жа Пепа Кючукова – зам. кметове, както и жители, и гости на града.

Творците от пленера представиха пред елховска публика повече от 20 творби. Те твориха само няколко дни, но успяха да създадат красиви картини и изделия от камък, дърво, стъкло, бронз, гранит. Пленерът, предопределен от своята история, благодарение на тях , дава визия как би могъл да се развива за в бъдеще. Присъстващите си пожелаха изградената традицията да продължи и все така Пленер “Яница” да се утвърждава, като едно от значимите културни събития на община Елхово, превърнало се в истински празник на изкуството.

Художниците показаха и други свои таланти, с които зарадваха публиката – Петя Христова прочете стихове на Димитър Борисов, а Георги Янчев, стихове на Петя Христова.
В изложбата бяха представени картини, икони, пластики и дърворезба. Още от пръв поглед експозицията е много елегантна, стилна и много ефирна. Повечето от художниците разкриват своето вдъхновение от елховския край.

Изложбата може да бъде разглеждана през месец юли в Читалище „Развитие- 1893“ – Елхово“. Пленерът се осъществява под егидата и с финансовата подкрепа на община Елхово, в дните около Еньовден и има за цел да се популяризира уникалната природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и култура на Елховския край. Произведенията от него попълват периодично художествената колекция на града.