„Ден на отворените врата“ в ЦСРИ „Света Марина“ – гр. Елхово

По повод предстоящия 16-ти рожден ден, екипът на ЦСРИ „Света Марина“ – гр. Елхово организира празнична седмица за децата, а 15 юли бе обявен за „Ден на отворените врата“ за всички граждани, които искат да се запознаят със социалната услуга.

Празникът уважиха г-н Петър Гендов – кмет на Община Елхово, г-н Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово, г-жа Десислава Славова – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ Елхово и г-жа Галя Вълчева – социален работник.

„Вие сте едно голямо и сплотено семейство! Това, което правите е възхитително и ние се гордеем с Вас!“, каза в обръщението си кметът и отправи пожелания за здраве.

Предходната седмица бяха проведени различни групови занимания и работилници. С любезното съдействие на ЦПЛР-ОДК гр.Елхово се осъществи и „Аеробика за всички“. Децата с вълнение и радост се включиха в забавната програма, подготвена с много любов от екипа на Центъра.

ЦСРИ „Света Марина“ е единствената социална услуга за деца в Община  Елхово и обхваща Община  Болярово. Центърът е открит по проект по програма ФАР – Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи към Министерството на труда и социалната политика..

От 01.07.2008г. ЦСРИ „Света Марина“ е делегирана държавна дейност с капацитет 30 потребители на възраст от 3 до 18 години. Считано от 01.06.2010г. услугата е разширена и капацитета на Центъра вече е 35 потребители.

Сливенският Митрополит Йоаникий освещава и дава име на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Изборът на Св. Марина за патрон и закрилница не е случаен.

В ЦСРИ „Света Марина“ работи екип от 8 специалисти: директор СУДМ, двама социални работници, сътрудник социални дейности, логопед, психолог, педагог и трудотерапевт, а към този момент децата, които ползват социалната услуга са общо 44.

Услугите, които предлага Центъра са: информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения.

Целеви групи са: деца с различни увреждания; деца жертви на различни форми на насилие и експлоатация; деца свидетели на домашно насилие; деца настанени в приемни семейства; деца настанени в ЦНСТ; деца насочени от ОЗД по мярка назначена от МКБППМН; непълнолетни майки и др.

Кулминацията на празника ще бъде на 17.07.2024г. Специалистите и децата ще отпразнуват своя рожден ден с много забавление и ще се почерпят вкусна торта.