УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЧАСТНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ПО ПЪТ I-VII

            Нараства интересът към зоната около контролно-пропускателния пункт Лесово. Увеличава се броят на заявените инвестиционни предложения. Шест инвестиционни предложения е съгласувала РИОСВ гр. Стара Загора в началото на 2008 г.

       Нараства интересът към зоната около контролно-пропускателния пункт Лесово. Увеличава се броят на заявените инвестиционни предложения. Шест инвестиционни предложения е съгласувала РИОСВ гр. Стара Загора в началото на 2008 г.

В землището на с. Лесово ще бъдат изградени 4 броя вятърни генератори след извършване на оценка на въздействие на околната среда. Това е решението на инспекцията след разглеждане на предложението  на „УИНДПАУЪР БГ“ АД гр. Сливен. Имотите, в които ще се  реализира инвестицията са собственост на инвеститора. Фундаментът на всяка турбина ще бъде излят в земята и ще заема площ около 64 кв.м. Максималната височина на кулите ще бъде от 50 м до 100м, диаметъра на ротора ще е от 27м до 67м. Инвестиционното    предложение    засяга    местообитанията на птици, предмет на защита  в защитените зони, като попада изцяло в ловните територии на установените двойки царски орли в този район. Общо около 20 двойки от застрашеният от изчезване на планетата вид се срещат в България. От тях 15 двойки са на територията на Дервентски възвишения и Сакар. Известните гнезда са 16 бр., от които 13 бр. са на територията на Дервентски възвишения и Сакар. Отрицателно ще е въздействието и върху популациите на различните видове прилепи, предмет на опазване, във връзка   с   тяхната   летателна   активност   и   наличие   на миграционни пътища. Специалистите от инспекцията считат, че ще се промени ландшафтът, като в него ще  се внесат техногенни структури и   тяхното  наличие ще компрометира  неговата      стойност. Царският    орел     е    най-уязвим  към необичайни  и неестествени промени в характерния за него хабитат и не може успешно   да   се   приспособи   към   промените   в местообитанието му и да се размножава успешно. Това налага да се извърши оценка на въздействие на околната среда.

Петър Димитров  е заявил намеренията си да изгради ТИР паркинг за товарни автомобили с 12 места и 10 места за леки автомобили и заведение за бързо хранене в землището на с.Лесово. Предложението ще се реализира в имот от 4,8 дка, разположен на първокласен път 1 – 7 попадащ в границите на защитени зони по Натура 2000. Имота има голямо лице към пътя, което го прави особено подходящ за устройване на парко-места и осъществяване на добри пътни връзки с първокласния път.

„ЕКОЮРОП“ ЕООД възнамерява да реализира три обекта в землището на с. Гранитово. Ще бъдат изградени два тир паркинга с мотели в местостта “Бурово дере” и вилно селище за едноетажни къщи за временно настаняване в местността “Метлите”. Паркингите ще заемат обща блощ от близо 7 дка, а застроената площ на вилното селище се предвижда да бъде 1400кв.м. Имотите са извън границите на защитени зони  по Натура 2000.

Според РИОСВ Ст. Загора строителството на обектите и на съпътстващите ги  елементи и съоръжения трябва да се реализира в периода от месец август до месец февруари за да се предотвратят предполагаемите неблагоприятни последствия при “обезпокояване“ на птиците през гнездовия период, но няма нужда да се извършва оценка на въздействие на околната среда.