Кметът Петър Гендов подписа споразумение за трансграничен проект с община Кешан, Турция

Община Елхово е водещ партньор в съвместен проект с Околия Кешан, вилает /област/ Одрин по Програмата за Трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция. Общият проект е резултат от поканата за набиране на проектни предложения, по Програма Интеррег България – Турция 2021 – 2027 обявена през ноември 2023 г.

По покана на турския си колега, на 17 юли т. г.,  кметът на Община Елхово и неговият екип бяха на работна  среща с кмета на Община Кешан д-р Мехмет Йозджан, на която беше обсъден в детайли проекта. Съвместната работа по този проект беше скрепена с подписване на споразумение за партньорство и сътрудничество от двете общини. Партньори по проекта са и Сдружение „Зелена Странджа“ и Дирекция за защита на природата и националните паркове, област Одрин, с представител Керим Япча – директор.

Концепцията на Община Елхово с наименование „Заедно разкриваме величието на природата за устойчив туризъм между две морета“ е включена в основния списък с идентифицирани проектни идеи и получи покана за разработване и представяне на пълни проектни предложения в рамките на програмен приоритет 2, „Интегрирано развитие на трансграничния регион“. Община Елхово е подготвила работен проект и има готовност да подаде своевременно пълното проектно предложение, чрез изпълнението на което градския парк ще се преобрази и ще стане още по-привлекателно място за отдих. Предвидени за изпълнение са следните дейности : Ремонт, рехабилитация и социализация на туристическа инфраструктура на парк в гр. Елхово;  Социализиране на туристическа/паркова инфраструктура в гр. Кешан;  Изграждане на концепция и маркиране на трансграничен туристически маршрут „Между две морета“;  Организиране и провеждане на Еко Обучение „Величието на Природата“;  Съвместна разработка на маркетингови и рекламни материали за популяризиране туристическия потенциал на трансграничния регион;  Обмяна на опит „Добрият пример“ /мрежово събитие с участие на представители на туристическия сектор в трансграничния регион/; Организиране и провеждане на вело- тур „Между две морета“.

На срещата от българска страна присъстваха още г-н Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово, г-жа Живка Кафеджиева – зам. кмет, г-н Господин Брайков – зам. кмет и г-жа Донка Ботева – началник отдел „Програми и проекти и хуманитарни дейности“.

В края на срещата кметовете на двете общини си пожелаха ползотворна работа, успешна реализация на проекта и още съвместни дейности.