Кметът на Елхово проведе среща с кметовете по населени места с цел предотвратяване на пожари на територията на общината

Петър Гендов – кмет на Община Елхово, проведе днес работна среща с кметовете на населените места в общината. Темата бе зачестилите пожари, както и превантивните действия и мерки във връзка с високата пожарна опасност, причинена от продължителната суша и липса на валежи, при което рискът от възникване на пожари е значително голям.

Г-н Гендов и неговият екип  призоваха за повишено внимание, тъй като обстановката в страната е много притеснителна, а най – важното нещо е да се гарантира безопасността на гражданите, да се опазят имуществото и природните ресурси на региона.

На дежурен телефон 88038 ще се подава информация, два пъти на ден, относно обстановката във всяко населено място в общината. Общината ще увеличи ресурсите за противодействие, с които да се реагира на първо време при възникване на пожар, до пристигането на службите – тупалки и пръскачки по кметствата. Необходимо е своевременно подаване на сигнали, за да се отзоват органите адекватно и бързо, и да не се допуска разрастване на пожарите. И още – засилено наблюдение в зоните с висока пожарна опасност, включително горски масиви и земеделски площи; непрекъсната комуникация с населението относно мерките за предотвратяване на пожари; осигуряване на още доброволци към доброволното формирование.

Земеделските производители в селата също да имат готовност, със своята техника, да помагат ако това се наложи.

По време на срещата г-н Гендов, заедно с г-н Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово, г-н Господин Брайков – зам. кмет и г-жа Златка Сотирова – отговорник по гражданска защита и секретар на кризисния щаб, призоваха за човешка отговорност и разум, за да си помогнем сами в подобни тежки ситуации.

Разисквани бяха  и други актуални теми, свързани с развитието на общината.