ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА ЗА ПЕТРОЛОПРОВОД МЕЖДУ БУРГАС И АЛЕКСАНДРУПОЛИС

         Компанията “Транс-Болкан Пайплайн”, която планира да изгради тръбопровод за транспортиране на суров  нефт между Бургас и Александруполис организира публични обсъждания в общините

Компанията “Транс-Болкан Пайплайн”, която планира да изгради тръбопровод за транспортиране на суров  нефт между Бургас и Александруполис организира публични обсъждания в общините, през които ще преминава съоръжението. Обсъждането в Елхово се проведе на 22.05.2009г. от 18 ч. в залата на Евроинфоцентър на ул. Търговска 63. На Екип от специалисти представи информация за настоящото състояние на проекта и за разгледаните алтернативи за разполагане на съоръженията. В срещата взе участие кметът на община Елхово Петър Киров, кметове на населени места, през които ще премине нефтопровода.

            Проектът се базира на тристранно споразумение между правителствата на България, Гърция и Русия, подписано през март 2007г. и поетапно ратифицирано от парламентите на тези държави. Проектът ще се реализира от Транс-Болкан Пайплайн – международна компания, регистрирана в Холандия, с клонове в България и Гърция. Руските акционери притежават 51% от проекта, а българските и гръцките – по 24,5%. През януари 2009г. правителството на България обяви проекта за проект с национално значение.

            Нефтопроводът ще служи като допълнителна транспортна артерия, която ще облекчи увеличаващия се пренос на суров нефт през Босфора и Дарданелите. Двата пролива затрудняват морския транспорт като ограничават размера на преминаващите танкери и увеличават времето за изчакване. Съществуващият трафик и риска от инциденти с танкери представляват заплаха за околната среда в Черно море и Северно Егейско море. Благодарение на проекта Бургас – Александруполис, нефтът ще бъде транспортиран чрез танкери от нефтените пристанища в Черно море до Бургас, а от там – по нефтопровода до Александруполис. В Александруполис суровият нефт ще бъде натоварван на танкери и превозван до крайната му дестинация. Първоначалното количество, което системата за Бургас – Александруполис ще транспортира годишно е 35 млн. тона суров нефт, като се предвижда увеличение до 50 млн. тона след четири години.

            Нефтопроводът между Бургас и Александруполис ще е с дължина около 300км, от които около 170 км ще са на територията на България. Тръбопроводът ще е подземен и няма да се вижда. Съоръжението ще преминава през землищата на 7 села от община Елхово – Маломирово, Чернозем,  Раздел, Лалково, Славейково, Гранитово и Мелница.