ПРАЗНИК ЗА ДЕЦАТА В ЕЛХОВО

           С много настроение, музика, забавни и спортни игри, рисунки и моделиране бе изпълнен денят на детето – 1 юни.

            С много настроение, музика, забавни и спортни игри, рисунки и моделиране бе изпълнен денят на детето – 1 юни.

            С богата програма отпразнува своя рожден ден Обединено детско заведение “Невен”. Петър Киров – кмет на община Елхово, инж. Христо Петев – председател на постоянната комисията по здравеопазване, социална политика, образование, култура, спорт и вероизповедание в ОбС Елхово и членове на настоятелството споделиха празника с деца, учители и родители. На първи юни 1975г. празнично бие камбаната в града и оповестява откриването на двете бази на детска градина „Невен“. Така е описано зараждането на детската градина в летописната й книга. Оттогава и до днес традиционно всяка година на тази дата се отбелязва рожденият ден на детското заведение. В момента в ОДЗ „Невен“ се обучават 164 деца на възраст от 1г. до постъпването им в 1 клас. С децата от филиалите в Лесово и Гранитово малчуганите са общо 204. Те са разпределени в 8 групи, от които 2 яслени и 6 предучилищни. През изминалата учебна година в заведението завършиха подготвителна група 35 деца. Директорът на детското заведение госпожа Попова поздрави децата и гостите на празника като подчерта, че това е място не само за получаване на знания, но и място, където децата се учат да поемат отговорност и да развиват своите таланти. Малките възпитаници на Обединено детско заведение „Невен“ бяха подготвили богата програма от песни, стихове и танци, която накрая завърши с традиционното българско хоро.

            С много и разнообразни дейности, децата от ЦДГ”Надежда” също посрещнаха своя празник. През тази година в детското заведение се обучават и възпитават 154 деца, 42 от тях са бъдещи първокласници.

            Да рисуват  на асфалт, на статив или блоков лист пред  сградата на ОбДК бяха дошли деца, люители на изобразителното изкуство. Празникът, организиран от ОбДК включваше още и оцветяване на шаблони, възможност за изява пред микрофон. На тържеството бяха дошли ученици с учителите си от двете основни училища в града и помощно училище интернат, деца, придружавани  от майки и баби.В празника участваха и децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция. Децата, със специални образователни потребности  се включиха в игрите според възможностите си. Настроението поддържаха музиката и поздравите – от децата за учителите, от учителите за децата, от майките и бабите. За всички участници в празника беше осигурен сладолед.

            Денят на детето празнуваха и в Детското отделение на МБАЛ “Св. Ив. Рилски”. За болните деца рецитираха, пяха и танцуваха децата от група „Маргаритка“ с учителки Пенка Стоянова и Стойка Шидерова, които подариха от своето настроение на настанените за лечение. Доктор Габрова главен лекар в детското отделение поздрави всички деца и целият персонал, като подчерта, че 1 -ви юни е празник на децата и на работещите с тях. А фактът, че празникът е уважен от толкова много хора е доказателство, че жителите на нашия град обичат децата и милеят за тяхното здраве. За лечението на децата се грижи персонал от 12 души – двама лекари – д-р Габрова и д-р Иванов, 6 мед. сестри и 4 санитарки. В момента в отделението за лечение са настанени 6 деца с пневмонии и бронхити. По традиция децата получиха подаръци от собственици на фирми от Елхово.