Футболна среща за по-добро бъдеще: Децата на Елхово под знака на кампанията „Бъди смел, бъди добър!

На 30 септември 2024 г. се проведе вълнуваща футболна среща между учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Елхово. Събитието бе част от Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“, която цели да насърчи приемствеността и съвместните усилия в борбата за по-добро бъдеще. Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет Елхово – Християн Кускунов и зам. кметът Господин Брайков. От Местната комисия за борба с противообществените прояви бяха осигурили тениски с надпис „Бъди смел, бъди добър!“, които да напомнят на децата, че всеки трябва да се чувства спокоен и защитен.

Децата от двете училища се състезаваха с ентусиазъм и спортен дух, демонстрирайки не само умения, но и взаимно уважение и отборна работа. Срещата приключи с дузпи, като за отборите не беше важен финалния резултат, а посланието, което кампанията носи. Събитието привлече вниманието на учители, родители и съученици, които подкрепяха своите отбори с бурни аплодисменти.

Тази футболна среща подчерта важността на позитивната среда, в която всеки може да се чувства спокоен и убеден, в правата си от закрила срещу различните видове насилие. Община Елхово благодари на участниците и всички, които направиха събитието възможно, и се надяват на още подобни събития в бъдеще.

Основната цел на кампанията „Бъди смел, бъди добър!“ е да гарантира правото на закрила от насилие на всички деца и особено на децата във висок риск от уязвимост, както и да се мобилизира общността, за да се достигне до промяна в обществените нагласи. Освен със спортно събитие, Община Елхово се включи в кампанията и с детски конкурс за есе и фотография/колаж на тема „Светът е по-добро място без насилие“, като предстоят и други дейности. Желаещите да участват в конкурса могат да подадат творбите си в сградата на ЦПЛР – ОДК – Елхово, всеки делничен ден от 8 до 17 часа. Регламента на конкурса може да видите тук.