Ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“ в диалог с местната власт: Как гражданското образование променя бъдещето

В навечерието на 12 октомври, по случай Деня на българската община и местното самоуправление, учениците от Клуб по гражданско образование „Българска памет“ при ПГ „Св. Климент Охридски“ гр. Елхово посетиха местната администрация. Целта на посещението бе да се запознаят учениците с функциите и отговорностите на общинската администрация, както и да разберат как местното самоуправление влияе на живота на гражданите.

Учениците бяха посрещнати от кмета на общината – Петър Гендов, който ги приветства и изрази своята радост от активното участие на младите в живота на общината и им даде няколко примера за това как могат да допринесат за развитието на своя град, дори още в ученическа възраст. Председателя на Общински съвет Елхово – Християн Кускунов също бе част от срещата, като насърчи интересът на учениците към обществените процеси и управлението на общината. Учениците от своя страна споделиха своите виждания за ролята на младите в обществото и тяхната визия за бъдещето на общината.

Важна част от посещението бе ролева игра „Общински съвет“, в която учениците влязоха в ролите на общински съветници. По време на играта те обсъждаха важни за тях въпроси  и предлагаха различни решения. Учениците се запознаха с процеса на вземане на решения и значението на диалога между различните заинтересовани страни. Те научиха как решенията, взети на заседанията, могат да оказват влияние върху ежедневието на жителите и как всеки гражданин може да бъде част от този процес. Това е особено важно за формирането на гражданско съзнание у младите хора.

С тази среща се доказа, че образованието не е само в класната стая, а и в активното участие в живота на общността.