Местни инициативи в рибарството: нова възможност за развитие на общините Болярово, Елхово и  Тополовград

На 15 октомври 2024 г. успешно се проведе информационна среща по проект „Учредяване на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Болярово-Елхово-Тополовград“, финансиран по Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. Събития се осъществиха в градовете Болярово, Елхово и Тополовград, като целта бе да се информират местните общности и заинтересованите страни за напредъка на проекта и процеса на разработване на Стратегията за водено от общностите местно развитие.

На събитието в община Елхово присъстваха Петър Гендов – кмет на общината, Християн Кускунов – председател на Общински съвет Елхово, Нина Терзиева – зам. кмет на община Болярово, общински служители, представители на Ямболската търговско-промишлена палата, както и представители на местните общности, бизнеса, неправителствени организации и граждани, които проявиха интерес към проекта. Участниците изразиха удовлетворение от предоставената информация и активно се включиха в дискусиите, задавайки въпроси и правейки предложения.

Екипът на проекта подчерта важността на МИРГ за устойчивото развитие на трите общини и обясниха какви ще са ползите за местните общности чрез използване на ресурсите на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (2021—2027 г.). Освен това, на срещата бяха обсъдени следващите стъпки в процеса на разработване на Стратегията, която ще бъде основополагащ документ за бъдещите дейности на МИРГ.