СФОРМИРАТ МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА В ЕЛХОВО

       Местна инициативна група ще сформират в Елхово. Дейностите са финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

          Местна инициативна група ще сформират в Елхово. Дейностите са финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

Кметът на Община Елхово г-н Петър Киров и Министъра на земеделието и храните подписаха договор за предоставяне на финансова помощ по под-мярка 431-2 на ПРСР „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони”. С това на практика на територията на община Елхово реално стартира работата за прилагането на  ОС 4 ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

Проектът цели придобиването на умения от местните общности и постигане на обществена активност на територията на община Елхово, като главна  предпоставка за  създаването и успешното функциониране на потенциална местна инициативна група  по Ос 4 ЛИДЕР на ПРСР 2007-2013. Чрез дейностите по проекта ще се идентифицират и дефинират ключовите проблеми, местните нужди, приоритети и основни заинтерисовани страни в развитието на територията на потенциалната местна инициативна група (МИГ). Ще бъде разработена   Стратегия за местно развитие. Като резултат ще бъде регистрирана МИГ на територията на община Елхово. Изграждане на  капацитет за управление на МИГ и подготовка за бъдещето прилагане на Стратегията за местно  развитие, придобиване и усъвършенстване на знания, умения и способности на местните общности и лидери и засилване на обществената активност  за работа по подхода ЛИДЕР за популяризирането и бъдещето прилагането на стратегията за местно развитие са очакваните резултати от изпълнението на проекта.

На предварително проведена среща са избрани партньори на община Елхово по проекта. Това са стопанският сектор, представляван от Георги Димитров, управител на “Инвестпроект” ЕООД и нестопанският сектор, представляван от Иван Иванов, председател на УС на Сдружение “Бизнис център – Елхово”.

Проектът ще се реализира в течение на 20 месеца. Очакваната  финансовата помощ по  под мярка 431-2 от Програмата за развитие на селските райони  е в размер на 180 000 лева. Предвидено е  прилагането на интегриран пакет от дейности, в резултат на които ще се постигне максимално използване на предоставените възможности за изграждане на капацитет и оживявяване на територията на общината чрез формулирането на Стратегия за развитие и създаването и  функционирането на Местна инициативна група.