ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР „ЯНИЦА“

В Елхово откриха изложба на творбите, създадени от международен пленер “Яница”. Пленерът се провежда за четвърта поредна година под патронажа на кмета на община Елхово Петър Киров.

В Елхово откриха изложба на творбите, създадени от международен пленер “Яница”. Пленерът се провежда за четвърта поредна година под патронажа на кмета на община Елхово Петър Киров.

Пленерът има за цел да се популяризират чрез произведения на изкуството уникалната природа на Елховския край, архитектурно-историческите забележителности, бит и духовност, изразени чрез предания, фолклор, нрави и обичаи. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност, както и да се създаде галерия от уникални по своя характер творби. Културното мероприятие се финансира от бюджета на община Елхово.

 За втора година в пленера участват художници от Р Турция -Дениз Байав и Нурджан Пердачи, преподаватели от Тракийския университет в Одрин. Все по-внушително е присъствието на художници от Елхово. За първи път в мероприятието се включиха Георги Янчев – Графа, Валентин Стоянов и Йово Йовчев. Участваха още Ангел Трънков,Куман Сталев, Васил Василев, както и един от основоположниците на пленера – Димитър Борисов. Поканата на община Елхово прие също и Красен Бербенков от Варна. На пленера твориха и Димитър Витанов от Казанлък и  Веско Велев от Троян, които са гости на Елхово за втора година. Макар  и кратко, времето на престоя им в хижа “Дрънчи дупка”, край с. Мелница се оказа достатъчно за творците да посетят природни и исторически забележителности, да ловят риба, да се срещнат с младите творци от школата по живопис  към ОбДК.

Творбите на пленеристите са изложени в ритуалната зала на община Елхово. Сред произведенията на изкуството са иконите на Куман Сталев и Валентин Стоянов, “Озарение” на Васил Василев, малката пластика “Афродита” на Димитър Борисов, “Тунджа” на Красен Бербенков, “Спомен за среща” на Георги Янчев, “Терени” на Димитър Витанов, “Корида” на Йово Йовчев, “Фигури” на Ангел Трънков, “Нощта” на Веско Велев. Особено място в изложбата заемат произведенията на Дениз Байав

Вятър и Нурджан Пердачи Море и риби”.

В приветственото си слово на церемонията по откриване на изложбата зам.кметът на община Елхово г-н Христо Христов сподели удовлетворението си, че  традицията продължава и пленерът “Яница” се провежда за четвърти път, както и това, че отново ни гостуват Дениз и Нурджан от Одрин. Радва ме факта, че все повече творци от Елхово се включват в мероприятието. Ритуалната ни зала, която се посещава от много хора се обогати с вашите творби, каза още г-н Христов и пожела на художниците да бъдат живи и здрави, винаги да  ги съпътства творческо вдъхновение.

Дамите от Одрин изразиха искрената си благодарност към община Елхово за поканата и предоставената възможност да се срещнат с български творци, както и желанието си контактите да продължат и да се разширят.