НА ПОХОД СРЕЩУ СТЕРЕОТИПИТЕ

         Сдружение “Детски и младежки парламент “ Елхово е сред 10 младежки организации, които ще бъдат ядро на бъдещите Младежки клубове по равнопоставеността, сформирани по програма на Български фонд за жените.

             Сдружение “Детски и младежки парламент “ Елхово е сред 10 младежки организации, които ще бъдат ядро на бъдещите Младежки клубове по равнопоставеността, сформирани по програма на Български фонд за жените.

            В периода 2009 – 2013 Български фонд за жените ще инвестира приоритетно в развитието на младежката си програма. Тя е предназначена да осигури на младите жени и момичета, включително на тези от ромски произход, с увреждания и различна сексуална ориентация, знания, организационни и лидерски умения и да поощри тяхното бъдещо развитие като силни и независими личности. Чрез участието си в Младежката програма те ще оценят смисъла на равните възможности за развитието и успеха в техния живот. По този начин ще бъдат окуражени да изразяват свободно своите виждания, мисли и нужди; ще бъдат видяни и чути в общността; ще вземат активно участие в обществения живот и в цялостното развитие на страната. В тази връзка се създава национална мрежа на Младежки клубове по равнопоставеността, част от която е  Сдружение “Детски и младежки парламент“ Елхово.

Във връзка с провеждането през 2009г. на Национална кампания на равнопоставеността, организирана със средства от Български фонд за жените, в Елхово ще бъде организирана местна кампания, включваща две мероприятия. Кампанията стартира с пресконференция за информиране на населението. Младите хора ще посетят Етнографско – археологическия музей в града, който представлява една от най-интересните етнографски експозиции в страната. По време на посещението в музея, те ще се запознаят с бита и ролята на българската жена през различните епохи от развитието на нашия град. Ще се направи паралел с миналото и настоящето. Дейността ще продължи в изложбената зала на музея с богата археологическа експозиция. На база на изнесената беседа от уредниците на музея, младежите ще дискутират върху темата «Българката – минало, настояще и бъдеще» с акцент върху това, как биха могли да се преодоляват онези фактори, които потискат развитието на пълния потенциал на жените в определени сфери от съвременния живот, независимо от ограниченията на съществуващите традиции и обичаи,  както и на дискриминация по етнос и пол, а също и в политически и културен аспект. Много от тях трябва да балансират между отговорността да „отговарят” на очакванията на обществото и същевременно да работят за повишаване на образованието си, за израстване в кариерата, за отстояване на правата си и пр.

Атрактивна част от кампанията е предвидената спортно-приключенска игра под формата на триатлон. Състезанието ще се проведе в местността «Долен герен» и включва воден слалом в тихи води, пейнтбол и ориентиране по карта.

Предвидено е кампанията да се проведе през м. октомври 2009г. под мотото «Дами канят: На поход срещу стереотипите» и ще се финансира от Български фонд за жените.