РЕШЕНИЕ СЗ-150-ПР/2008г. НА РИОСВ СТАРА ЗАГОРА

МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ – СТАРА ЗАГОРА

 

Р Е Ш Е Н И Е  СЗ – 150 – ПР/2008 г.

 

за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда

 

На основание чл. 81, ал. 1,т. 2 и чл. 93, ал. 1, т. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, и представената писмена документация от възложителя по Приложение  2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда,

РЕШИХ

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение Изграждане на крайпътен комплекс – бензиностанция с обслужващи дейности в имот  004575 в землището на гр. Елхово, общ. Елхово. възложител ЕТ „ГЕ – Петров – Димитър Петров“, гр. Ямбол, ул. „Крали Марко“, бл. 80, вх. В,ет.8,ап. 169.

 

Характеристика на инвестиционното предложение:

Инвестиционното предложение предвижда изграждането на крайпътен комплекс -бензиностанция с обслужващи дейности. Предвидената дейност попада в обхвата на Приложение 2 на ЗООС т. 10 – Инфраструктурни инвестиционни предложения, буква „б“ -обекти с обществено предназначение, включително строителство на търговски центрове и паркинги. В имота с обща площ от 5.075 дка се предвижда изграждане на крайпътен комплекс включващ: бензиностанция с една колонка за дизел, две бензиноколонки, газстанция с една колонка, паркинг с 25 паркоместа, мотел с леглова база за 20 души, административна сграда със заведение за хранене с около 50 места и питейно заведение, автомивка и търговски обект. Всички резервоари, обслужващи газстанцията и бензиностанцията ще се монтират подземно. Захранването на обекта с вода ще се осъществи от градския водопровод, а отпадните битови води ще се заустват в съществуваща канализация. За пречистване на замърсени с бензин и масло отпадни води се предвижда изграждане на механично стъпало, което ще включва калозадържатели и маслозадържатели. Строителните отпадъци ще се депонират на определените от община Елхово места. Битовите отпадъци ще се събират в контейнер и ще се извозват на сметище.

МОТИВИ:

1. Реализацията на инвестиционното предложение ще доведе до незначителни физически промени на района, тъй като площадката граничи с път ² клас и път II клас с висока интензивност на движението.

2. При    строителството    и    експлоатацията   свързани    с    реализацията    на инвестиционното предложение ще се използват незначително количество природни ресурси. Строителството ще се осъществи по монолитен начин, посредством тухлена зидария на циментов разтвор.

3. Реализацията на инвестиционното предложение, не е свързана със замърсяване на атмосферния въздух над пределно допустимите норми. Инвестиционното предложение не е свързано със замърсяване на почвите и подземните води.

            4. Реализацията на инвестиционното намерение не е свързана с изграждането на нови пътища, ще се използват съществуващи пътища до имота.

5. Осъществяването на инвестиционното намерение ще окаже незначителн   въздействие   върху  компонентите   на  околната  среда.   Няма да  бъдат засегнати представителни природни екосистеми и паметници на културата.

6. Инвестицонното предложение няма връзка с други такива и не води до значителни комулативни въздействия.

7. Инвестиционното предложение ще се реализира в имот  004575, който не попада и не граничи със защитени зони по Натура 2000. Най – близко разположената зона е „Река Тунджа 2″ с код ВО 0000195 по Директивата за местообитанията и отстои на около 2 км.  от имота.

8. Инвеститорът е уведомил за намерението си община Елхово и засегнатото население.      Не      са      депозирани      мотивирани      възражения      по законосъобразност,      относно      реализацията      на      инвестиционното предложение.

Настоящото решение не отменя задълженията на инвеститора по Закона за опазване на околната среда и други специални закони н подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно
действащата нормативна уредба.                 

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, ннвеститорът/новинт внвеститор трябва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 1 месец след настъпване на измененията.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно – процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Административен съд -Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.


 

 

НАНЧО ВИДЕВ

Директор на РИОСВ