РЕШЕНИЕ СЗ-2- ПР/2009 г. НА РИОСВ СТАРА ЗАГОРА

 

На основание чл. 81, ал. 1,т. 2 и чл. 93, ал. 1, т.1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, чл. 31 ал. 4 от Закона за биологичното-разнообразие, чл. 2 ал. 1 т. 3 „а“, чл. 8 т. 2, чл. 40 ал. 3 и ал. 4 и уведомление по чл. 10 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, представената писмена документация от възложителя по Приложение 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

 

 

                                                              РЕШИХ

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за

инвестиционно предложевне Изграждане на ТИР – паркинг,  склад под митнически контрол,мотел, ресторант и две бани – тоалетни в имоти 048070 и 000433 в землището  на с. Лесово, общ. Елхово.

Възложител НСР „Дивелопмент“ ЕООД, гр. Бургас, ул. „Мара Гидик“8,ет.2

 

Характеристика на инвестиционното предложение:

Инвестиционното предложение предвижда изграждането на тир паркинг, склад под митнически контрол, мотел, ресторант и две бани – тоалетни. Предвидената дейност попада в Приложение 2 на ЗООС, т. 10 – Инфраструктурни инвестиционни предложения, буква „б“ обекти с обществено предназначение, включително строителство на търговски центрове и паркинги. Инвестиционното предложение ще се реализира в имоти с номера 048070 и 000433 в землището на с.Лесово. В имот номер 048070 с площ от 14.101 дка ще се изгради склад под митнически контрол, мотел с до 15 стаи, ресторант, две бани – тоалетни и 10 паркоместа за леки автомобили. За имот номер 000433 с площ от 7.390 дка се предвижда изграждане на мотел с до 15 стаи, ресторант, две бани – тоалетни и 5 паркоместа за леки автомобили. За всеки от имотите ще се устроят по 9 паркоместа за тирове. Всички сгради ще се изградят по монолитен начин, посредством тухлена зидария на циментов разтвор. Захранването на имотите с ток и вода ще се осъществи, съгласно предписанията на съответните експлоатационни дружества, като се използват преминаващите през имот номер 048070 електропровод и водопровод. За предотвратяване на евентуално замърсяване на площадката от разлял се бензин и масло, ще се изгради задържателна шахта. Битовите отпадъчни води ще се заустват в изгребни ями. Строителните отпадъци от обекта ще се изнасят на депо за строителни отпадъци, а битовите отпадъци генерирани по време на експлоатацията ще се събират в контейнери и ще се извозват на ДТБО.

МОТИВИ:

1. Реализацията на ИП ше доведе до незначителни физически промени на района, тъй като имотът е в близост до главен път 1-7 Елхово – КПП Лесово и попада в интензивна международна пътна зона за Турция.

  1. 2.             При     строителството     и     експлоатацията    свързани     с    реализацията     на инвестиционното   предложение   ще   се   използват незначително   количество природни ресурси.  Водоснабдяването  ще  бъде  осъществено  от  съществуващ водопровод. Отпадъчните води ще бъдат зауствани в изгребни ями.
  2. 3.             Няма да бъдат засегнати продуктивни земеделски земи – категорията на земята при  не  поливни  условия  е  девета  и  липсва  хумусен  слой,   което  я   прави практически неизползваема за земеделски нужди.
  3. 4.             Реализацията на инвестиционното предложение не предполага замърсяване и нарушаване на околната среда, както и риск от инциденти.
  4. 5.             Инвестиционното предложение е разположено на около 500 метра от площадката на друго подобно, но съвкупността от двете на може да доведе до значителни комулативни въздействия.

                6.ИП е разположено в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000   „Дервентски   възвишения   1″   с   код   ВС   0000218   по   Директивата   за местообитанията и „Дервентски възвишения“ с код ВС 0002026 по Директивата за птиците. Според извършената оценка за съвместимост в района на площадката на ИП  липсват  приоритетните  за   опазване  природни  местообитания,   както   и популации на защитени видове птици.

7.     ИП, не генерира значими отпадъци или емисии, които при експлоатацията могат да увредят съседни местообитания или популации на защитени видове.

8.     Осъществяването на инвестиционното предложение няма да окаже въздействие върху хората и тяхното здраве;  флората  и   фауната,  почви,  земеползване, качеството на водите, климата и ландшафта.

9. Инвеститорът е уведомил за намерението си община Елхово, кметството на с. Лесово и засегнатото население. Не са депозирани мотивирани възражения по законосъобразност, относно реализацията на инвестиционното предложение.

Настоящото решение не отменя задълженията на инвеститора по Закона за опазване на околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, инвеститорът/новият инвеститор трябва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 1 месец след настъпване на измененията.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно — процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Административен съд -Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.

Нанчо Видев /п/

Директор на РИОСВ

 

10.01.2009г.