ПРЕДСТАВИХА ПОДХОДА ЛИДЕР В ЕЛХОВО

         На информационна среща в читалище “Развитие” в Елхово представиха подхода ЛИДЕР. На мероприятието присъстваха представители на бизнеса, земеделски производители, неправителствени организации, кметове и кметски наместници от населените места от община Елхово, много граждани.

           На информационна среща в читалище “Развитие” в Елхово представиха подхода ЛИДЕР. На мероприятието присъстваха представители на бизнеса, земеделски производители, неправителствени организации, кметове и кметски наместници от населените места от община Елхово, много граждани.

            Наименованието ЛИДЕР произтича от абревиатурата “LEADER” на френски език, което означава “Връзки между дейностите за развитие на икономиката в селските райони”. Прилагането на ЛИДЕР започва през 1991 г. като инициатива в рамките на Европейския съюз. Преди разширяването от 2004г. в Европа има 893 Местни инициативни групи по ЛИДЕР. Подходът  ЛИДЕР е четвъртата ос по Програмата за развитие на селските райони. Другите стратегически направления по тази програма се отнасят до повишаване на конкурентноспособността на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горското стопанство; развитие на земеделски методи, щадящи околната среда; подобряване качеството на живот и увеличаване на възможностите за заетост в селските райони, опазване на културното и природно наследство.

            Подходът ЛИДЕР се характеризира с териториален подход – разработва се Стратегия за местно развитие, отчитаща силните и слабите страни на района. Създават се Местни инициативни групи /МИГ/, които обединяват публични, частни и граждански организации, разработват и осъществяват стратегиите за местно развитие. Важна черта на ЛИДЕР е активното участие на заинтересуваните страни, управление на територията “отдолу-нагоре”. Други характеристики са взаимното сътрудничество между представителите на различните сектори за постигане на обща цел; новаторство; сътрудничество с други МИГ в страната и  извън нея; работа в мрежа между МИГ за преодоляване на изолацията на селските райони.

            Срещата за представяне на подхода ЛИДЕР се организира по проект на община Елхово “Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програма за развитие на селските райони 2007-2013, под-мярка 431-2. Подходът представи г-жа Мария Димитрова – експерт по проекта.

            В резултат от проекта в община Елхово ще се регистрира МИГ по ЗЮЛНЦ. Ще бъде разработена Стратегия за местно развитие. Минималният бюджет на една стратегия за местно развитие, финансиран от публичния принос на ПРСР, е 1 000 000 евро, а максималният – 2 000 000 евро. В Стратегията за местно развитие ще се определят всички мерки и дейности, които ще се финансират и прилагат на територията на община Елхово, както процедурите и критериите за избор на конкретни проекти. МИГ ще администрира изцяло прилагането на стратегията и ще носи отговорност за избора на предложения за проекти и тяхното договаряне като: публикува обяви за кандидатстване с проекти; информира и подпомага потенциалните кандидати; регистрира подадените предложения за кандидатстване; проверява за административно съответствие и допустимост; прави техническа оценка и класиране на проектните предложения (по критерии, установени в одобрената стратегия); прави предварителен избор на проекти за финансиране по стратегията и др. Максималната стойност на един проект е    200 000 евро, а минималната се определя от МИГ съобразно всяка дейност.

            Подходът ЛИДЕР ще бъде представен във всички населени места от община Елхово. Проведени са информационни срещи в селата Бояново, Изгрев, Гранитово, Пчела, Трънково, М. Манастир. До края на месец август ще се организират семинари в Лесово и Мелница.