Р Е Ш Е Н И Е СЗ – 59- ПР/2009 г. НА РИОСВ ГР. СТАРА ЗАГОРА

На основание чл. 81, ал. 1, т. 2 и чл. 93, ал, I, т. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, чл. 31 ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие, чл. 2 ал. 3, чл. 8 т. 2, чл. 40 ал. 3 и ал. 4 и уведомление по чл. 10 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, представената писмена документация от възложителя по Приложение номер 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

РЕШИХ

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда и оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони за инвестиционно предложение Център за събиране, временно съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства в имот номер 075003 в с. Кирилово, общ. Елхово, което няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитанин на-видове, предмет на опазване в защитени зони.възложител „ЕКОМЕТАЛ – МИНКОВ“ ЕООД, с. Кирилово, общ. Елхово, ул. „Съби Колев“ номер 7 Характеристика на инвестиционното предложение:

           Инвестиционното предложение предвижда извършване на ремонт на употребявани МПС и разкомплектоване на части. Предвидената дейност попада в обхвата на Приложение 2 на ЗООС т. 11 – Други инвестиционни предложения, буква „д“- съхраняване на метален скрап, включително скрап от моторни превозни средства. Инвестиционното предложение ще се реализира в имот номер 075003 в с. Кирилово, общ. Елхово с площ от 2813 кв.м. Площадката е съществуваща и отговаря на минималните изисквания към площадките за временно съхранение на излезли от употреба МПС – непропусклива повърхност, плътна ограда и т.н. Основните процеси по разкомплектоването на ИУМПС ще се извършват в последователност, определена в т, III от Приложение 2 от Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства. Отпадъците ще се събират разделно. Електролити, охлаждащи течности, спирачни течности и отработени смазочни масла, както и акумулаторите ще се събират в специално обозначени съдове и предават на лицензирани фирми за преработване. Металните отпадъци до експедицията им ще се съхраняват на бетонирана площадка и в складови помещения. Ще се съхранява и акумулаторна скрап на площадката. Водоснабдяването на обекта е осигурено от водопроводната мрежа. Отпадъчните води ще преминават през съоръжения за събиране на разливи, утаители и съоръжение за обезмасляване. Отпадъците генерирани по време на строителството ще се извозват до определените от общината места за строителни отпадъци, а битовите отпадъци генерирани по време на експлоатацията на обекта ще се събират в контейнер и периодично ще се извозват.

МОТИВИ:

            1. Реализацията на инвестиционното  предложение  ще доведе до  незначителни  физически промени на района, тъй като площадката е съществуваща – стопански двор на с. Кирилово, с изградена инфраструктура, непропусклива повърхност, плътна ограда.

          2. Площадката отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за намаляване на замърсяването с отпадъци от моторни превозни средства ще отговаря на изискванията на Приложение   номер   2   на   Наредбата   за   изискванията   за  третиране   и   транспортиране   на производствени и опасни отпадъци (ПМС номер 53 от 19.03.1999 год.).

        3. За реализацията на инвестиционното предложение, не се налага промяна на съществуващата пътна инфраструктура.

         4. Инвестиционното   предложение   за   обособяване   на   площадка   за   разкомплектоване   на употребявани   МПС   не   е   свързано   с   използването   на   природни   ресурси,   напротив, предвижданата от инвеститора дейност ще допринесе за оползотворяване на излезлите от
употреба моторни превозни средства и ще доведе до подобряване качеството   на околната среда.

        5. Дейността, която предвижда инвестиционното предложение, е свързана с генерирането на малки количества отпадъци от пръст, ръжда и други инертни примеси, които ще се събират в контейнери и ще се депонират на съответното депо за ТБО. Площадката ще бъде оборудвана за разделно събиране  на опасни отпадъци от разкомплектованите автомобили.  Всички компоненти, материали, елементи и части, получени в резултат от разкомплектоването на ИУМПС ще се предават на лица, извършващи дейности по съхраняване и рециклиране.

         6. Реализацията на инвестиционното предложение не предполага замърсяване и нарушаване на околната среда, както и риск от инциденти. Плътната ограда ще предпазва от разпиляване на отпадъците   и  замърсяване   на   околната   среда.   Непропускливата   настилка   не   допуска
замърсяване на почвите и подземните води.

         7. Инвестиционното предложение, не попада в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Най близко разположената защитена зона е „Река Тунджа 2″ с код ВG 0000195 по Директивата за местообитанията, която е разположена на повече от 1 км. от
населеното място. С реализирането на ИП, не се очакват отрицателни последствия върху екологичната мрежа, която цели дългосрочно опазване на биологичното разнообразие.

          8. Инвестиционното  предложение  няма връзка с други такива  и   не   води до значителни кумулативни въздействия.

           9.  Осъществяването на инвестиционното предложение няма да окаже въздействие върху хората и тяхното здраве, флората и фауната, почви, земеползване, качеството на водите, климата и ландшафта.   Дейността  няма  допълнително  да  увеличи   шумовото   натоварване,   предвид използваната техника и отдалечеността на площадката от жилищни сгради.

            10. Инвеститорът е уведомил за намерението си община Елхово, кметството на с. Кирилово и засегнатото население. Не са депозирани мотивирани възражения по законосъобразност, относно реализацията на инвестиционното предложение.

           Настоящото решение не отменя задълженията на инвеститора по Закона за опазване еа околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

          При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на никои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, инвеститорът/новият инвеститор требва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 1 месец след настъпване на измененията.

          Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно – процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Административен съд -Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.

 

 

 

Нанчо Видев

Директор на РИОСВ – Стара Загора