РЕШЕНИЕ NСЗ-75- ПР/2010 НА РИОСВ СТ.ЗАГОРА

На основание чл. 81, ал.1, т. 2, чл. 93, ал.1, т.1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда; чл. 31 ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие; чл. 2, ал. 1, т. 3 „а“, чл. 4, чл. 8, т. 2, чл. 40, ал. 5 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, представена писмена документация по чл. 10 от Наредбата за ОС и представената писмена документация по Приложение N 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда

 

 

РЕШИХ

 

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда и оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони за

 

инвестиционно предложение Изграждане на паркинг, заведение за бързо хранене и мотел в имот N 062031 в землището на с. Бояново, общ. Елхово, което няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в
защитени зони.

възложител „ДЖИ ЕН ЕЙ“ ЕООД гр. Ямбол, ул. „Възраждане“, бл. 21, вх. В, ап. 15 Характеристика на инвестиционното предложение:

Инвестиционното предложение предвижда изграждането на паркинг, заведение за бързо хранене и мотел. Предвидената дейност попада в Приложение 2 на ЗООС, т. 10 — Инфраструктурни инвестиционни предложения, буква „б“ – обекти с обществено предназначение, включително строителство на търговски центрове и паркинги. Инвестиционното предложение ще се реализира в имот N 062031 в землището на с. Бояново, общ. Елхово с площ 7,334 дка. На терена се предвижда двуетажна сграда за мотел, паркинг с 40 паркоместа и заведение за бързо хранене с 40 места.

 

Отпадъчните битови води от обслужващите сгради ще се отвеждат в изгребна яма. Предвижда се изграждането на каломаслоуловител за събиране на евентуално отделените на площадката масла от МПС-та. Строителните отпадъци генерирани по време на изграждане на обекта ще се събират в контейнери и ще се извозват до определено от общината място, а битовите отпадъци ще се събират в контейнер и периодически ще се извозват на сметище.

МОТИВИ:

1. Строителството и експлоатацията, свързани с реализацията на инвестиционното предложение ще доведат до незначителни физически изменения в района. В съседният имот е изградена бензиностанция която е собственост на инвеститора.

2. При строителството и експлоатацията свързани с реализацията на инвестиционното предложение ще се използват незначително количество природни ресурси. Отпадъчните води ще се отвеждат към изгребна яма , която периодически ще се почиства.

3. Реализацията на инвестиционното предложение не предполага замърсяване и нарушаване на околната среда, както и риск от инциденти.

4. Инвестиционното предложение не е свързано с излъчване на шум и вибрации, на светлинни топлинни или електромагнитни излъчвания.

5. Инвестиционното предложение, не генерира значими отпадъци или емисии, които при експлоатацията могат да увредят съседни местообитания или популации на защитени видове.

6. Имотът предвиден за реализация на инвестиционното предложение N 0620321 е силно антропогенизиран, тъй като е разположен в близост до главен път Е7 и непосредствено до него е изградена бензиностанция.

7. Инвестиционното предложение, не засяга защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Най близко разположената защитена зона е „Река Тунджа 2″ с код BG 0000195 по Директивата за местообитанията, която е разположена на около 3.000 км. от имота. С реализирането на ИП, не се очакват отрицателни последствия върху екологичната мрежа, която цели дългосрочно опазване на биологичното разнообразие.

8. Инвестиционно предложение няма връзка с други такива и не води до значителни кумулативни въздействия.

9. Осъществяването на инвестиционното предложение няма да окаже вредно въздействие върху хората и тяхното здраве, флората и фауната, почвите, земеползването, качеството на водите, климата и ландшафта, както и не предполага риск от инциденти.

10. Възложителят е уведомил за намерението си община Елхово, кметството на с. Бояново и засегнатото население. Не са депозирани мотивирани възражения по законосъобразност, относно реализацията на инвестиционното предложение.

 

Настоящото решение не отменя задълженията на възложителя по Закона за опазване на околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, възложителят/новият възложител трябва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 14 дни от настъпването им.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно -процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Административен съд – Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.

 

 

 

инж. ПЕНКА НАЧЕВА

Директор на РИОСВ – Стара Загора