ПРОДЪЛЖАВАТ ОБУЧЕНИЯТА В ЦЕНТЪРА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ В ЕЛХОВО


 

            Специалисти от ЦОПСИ Ямбол продължават обучението на децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Елхово. Първият модул, по който се провеждат обученията ще приключи през м. февруари.

       Специалисти от ЦОПСИ Ямбол продължават обучението на децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Елхово. Първият модул, по който се провеждат обученията ще приключи през м. февруари.

            Обучението се извършва по проект на община Елхово по програма ФАР BG 2004/016 – 711.01.02 “Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” чрез МТСП.

            Удовлетворени от първият етап на обучение по модула, децата с желание и нескрит интерес се включиха в новите игри. Под ръководството на специалисти те описваха емоционални състояния с мимики и жестове, посочваха цвят, който изразява чувствата им в момента, разсъждаваха върху текст от приказка и определяха категории честно-нечестно, справедливо-несправедливо, разсъждаваха как е правилно да се постъпи в такава или подобна ситуация.С възмущение децата разказваха за случай, при който спрямо тях са постъпили несправедливо или нечестно, изпратиха пожеланията си на изработени от тях ракети.

В резултат на проведените занимания децата разкриха спектъра на себепознаване и себеразбиране , което е важно условие за развитие на тяхната личност, изграждане на цялостната им представа  за ценните човешки взаимоотношения  и ефективността в общуването с околните.

            Проектът на община Елхово”Център за рехабилитация и социална интеграция – Елхово”, има за основна цел  предоставяне на качествени социални услуги за деца за повишаване на  благосъстоянието им и тяхната деинституционализация, чрез предотвратяване на изоставянето и осигуряване на социална и медицинска рехабилитация. Проведена е  анкета сред населението за проучване на нуждите от предоставяне на такъв вид социална услуга,  анализирани са резултатите. Определена е целевата  група по проекта, която включва 30 деца в риск на възраст от 3 до 18 години – деца с увреждания и деца настанени за отглеждане при близки и роднини, не само от града , но и в част от селата на община Елхово.  Извършен е основен ремонт на сградата, сформиран и обучен  е екипа от специалисти, които ще работят в центъра. Изготвени са индивидуални програми за работа с децата. Те ще се обучават за работа с компютри, за развитие на тактилни усещания и възприятия, за работа с Брайлови пособия, за развитие на говорните функции, за нагледно възприемане на учебния материал и др.

            Предстои организация на две тържества за децата, екскурзия до град Сливен и др.