ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ЗА РАБОТА В МУЛТИКУЛТУРНА СРЕДА

           Двудневно обучение за учители от детските заведения в община Елхово организира  фондация “Екип”. Обучението се провежда по проект «Образование за всички път към по-добро бъдеще” на община Елхово

            Двудневно обучение за учители от детските заведения в община Елхово организира  фондация “Екип”. Обучението се провежда по проект «Образование за всички път към по-добро бъдеще” на община Елхово, спечелен  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”. Фондацията е партньор на община Елхово по проекта.

            В семинара, който се проведе на 27-28.08.2009г. в туристически комплекс Божура, се включиха 31 учители от детските заведения в града и филиалите в селата Бояново, Маломирово, Гранитово и Лесово.

      С двудневните занимания обучителния екип си постави за цел изясняване на понятията “стереотипи” и “предразсъдъци”, изостряне на чувствителността относно ползите от работа в мултикултурна среда, представяне на техники за фасилитиране на успешна работа в мултиетническа среда. Участниците са запознати с понятието мултикултурна среда, изяснено е какво означава ефективна работа в мултикултурна среда в теоретичен план. Представени са и добри примери за ефективна работа в мултикултурна среда, които има фондация С.Е.Г.А.. Вторият ден от семинара е посветен на конкретната работа с деца – билингви. Дискутирана е необходимостта от включване на родителите, семейството и общността в образователно-възпитателния процес. Специално внимание е отделено и на разрешаването на конфликти и гарантиране на правата на детето. В програмата на обучението са включени ролеви игри, чрез които участниците сами да стигат до обобщения и изводи за общуването и работата в мултиетническа среда.

С реализацията на проекта ръководството на община Елхово  цели да мотивира, насочи и координира усилията на училищните ръководства и педагогически съвети, училищните настоятелства, родителите, местната власт и гражданското общество за създаване на по-добри условия за интеркултурно образование, да съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово. Предвидено е дейностите да се реализират в продължение на 12 месеца.